03. siječanj 2018.

Todorić: Ministrica Dalić dio je organizirane skupine koja smišljeno priprema rušenje Agrokora

Nastavljajući prozivati potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu je na svome blogu ocijenio da je ona dio organizirane skupine koja je smišljeno pripremala rušenje Agrokora s ciljem preuzimanja upravljanja njegovim vrijednostima, a premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da je, dajući joj da upravlja pisanjem tzv. lex Agrokor, vuku dao "da čuva ovce".

>>>Miljenić: Izručenje Todorića traje predugo, izlazi iz okvira europske odredbe

- U niti jednoj demokratskoj zemlji zakon poput lex Agrokor ne bi mogli pisati prijatelji premijera ili potpredsjednice Vlade, taj bi posao bio povjeren stručnim službama ministarstva pravosuđa i ekspertima čija su imena u svakom trenutku dostupna javnosti. Takav delikatan posebni zakon revidirali bi najugledniji profesori s najvećih državnih sveučilišta. Nažalost, u Hrvatskoj nije tako, piše Todorić.

Smatra da je taj zakon, za koji drži da uopće nije ni trebao biti donesen, stvoren u potpuno nelegalnim okolnostima koje su otvorile vrata kriminalnim aktivnostima i bogaćenje pojedinaca koji su sudjelovali u njegovom nastajanju.

>>>Todorić: Lex Agrokor narušava jednakost, nepovredivost vlasništva i vladavinu prava

- Taj je posao povjeren odvjetniku (Borisu) Šavoriću koji prijateljuje s premijerom Plenkovićem, te Anti Ramljaku prijatelju ministrice Martine Dalić. Izostavljeni su pritom ne samo stručnjaci s pravnih fakulteta hrvatskih sveučilišta već i Ministarstvo pravosuđa i njegove stručne službe koje su Lex na uvid dobile neposredno prije njegovog donošenja na Vladi i izglasavanja u Saboru, navodi Todorić.

Iako je, kako navodi, apsolutno logično da je premijer Plenković upravljanje pisanjem Lexa povjerio svojoj potpredsjednici, Martini Dalić, koja je na čelu resora nadležnog za gospodarstvo, Todorić piše da je, međutim, ta ista ministrica Dalić dio organizirane skupine koja je smišljeno pripremala rušenje Agrokora s ciljem preuzimanja upravljanja njegovim vrijednostima.

>>>Nova istraga protiv Todorića: Nezakonitim pozajmicama oštetio investitore za 47,5 milijuna kuna

- Očito ste, gospodine Plenković, dali vuku da čuva ovce. Vođeni osmišljenim planom ministrica Dalić i njezini pomagači su vam o Agrokoru predstavili laži kako bi ostvarili svoje interese. Vi ste onda na temelju tih laži (ne mogu vjerovati da biste u tome svjesno sudjelovali) tražili potporu na različitim adresama. Ne bih htio nagađati je li to HDZ, oporba u hrvatskom Saboru, Vlada, Sabor, neke od velikih svjetskih sila, Europska komisija, strane financijske institucije ili netko drugi. Očigledno ste za donošenje Lexa dobili zeleno svjetlo, ali ne da i njegova provedba bude protuustavna i nezakonita, piše Todorić.

Dodaje kako je to "nepodijeljeno mišljenje i hrvatskih i međunarodnih pravnih stručnjaka", kao i da je taj zakon "i u dubokom raskoraku s pravnom stečevinom Europske unije i krši osnovne pravne postulate koje štite nepovredivost vlasništva".

>>>Todorić Plenkoviću: Spriječili ste renesansu Hrvatske i hrvatske ekonomije

Poziva se i na izjavu predstavnice Europske komisije Margrethe Vestager od 10 . travnja prošle godine u kojoj je, navodi, istaknula kako "... rješenja kroz lex Agrokor moraju biti u skladu s propisima EU".

- Međutim, u ovom slučaju nije tako, Lex Agrokor je u ozbiljnom otklonu od propisa Europske unije i to ću uskoro i dokazati, poručuje osnivač Agrokora zaključujući da će, nažalost, daljnja primjena toga zakona i izostanak onemogućavanja "Ramljaka i Alix partnera u njihovim kriminalnim radnjama" Agrokoru i Hrvatskoj prouzročiti milijarde kuna izravnih šteta.

Todorić se nalazi u Londonu, a hrvatsko državno odvjetništvo traži njegovo izručenje zbog slučaja Agrokor, tereteći ga za "nepripadnu imovinsku korist" od milijardu i 142 milijuna kuna.