Aktualno
StoryEditor

Todorić najavio tužbu zbog navoda o skrivanju tri milijarde kuna

04. Listopad 2017.

Ivica Todorić u srijedu je u objavi na svom blogu opovrgnuo medijske napise o tri milijarde kuna prikrivenog troška, poručujući da je za njegova upravljanja Agrokorom "sva relevantna dokumentacija knjižena sukladno zakonskim propisima i dobrim poslovnim praksama na najtransparentniji način".

>>>Tedeschi: Kriza u Agrokoru sublimira sav problem hrvatskoga društva

"Ničim potkrijepljeni, paušalni i lažni podaci o tobožnjih 3 milijarde kuna prikrivenog troška koji su se, iz istog neimenovanog izvora pojavili u nekim medijima obična su konstrukcija i nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Tvrdim da je riječ o zlonamjernom podmetanju i eklatantnoj laži koja, očito, služi za nedopušteni pritisak na revizore i obmanjivanje javnosti. Za mog upravljanja Agrokorom, sva relevantna dokumentacija knjižena je sukladno pozitivnim zakonskim propisima i dobrim poslovnim praksama na najtransparentniji način. Revizori koji su provjeravali i revidirali financijske izvještaje uvijek su transparentno dobivali uvid u svu dokumentaciju koja je bila osnova za izradu financijskih izvještaja te za razliku od ‘neimenovanog izvora‘ ja stojim iza toga", navodi Todorić.

"Friziranje" dobiti

Neki dnevni listovi danas su objavili da je u kontroli Agrokorova poslovanja pronađeno tri milijarde kuna vrijednih računa koji se odnose na troškove i obveze koncerna između 2010. i 2015. godine, koji nisu bili knjiženi u financijskim izvješćima i bilancama što je Agrokoru omogućilo prikazivanje veće dobiti od stvarne, od čega je najviše koristi imala tvrtka Adria Group Holding iz Niozemske. Ta tvrtka ima 95 posto dionica Agrokora, a vlasnik joj je tvrtka Agrokor projekti u vlasništvu Ivice Todorića.

>>>Todorić: Dalić je lagala cijeli hrvatski sabor… jedva čekam Povjerenstvo

Todorić u najnovijoj objavi, pod naslovom "Laž je da postoji prikriveni trošak", kaže da mu je potpuno neobjašnjivo kako je moguće da se "temeljem tako nepotpunih i neprovjerenih informacija, a plasiranih na nezakonit način, izlazi s informacijama u javnost".

"Takvim postupanjem od strane osoba koje su određene informacije učinile dostupne medijima kao i osobe koje su takve informacije učinile dostupnima javnosti uz zlonamjernu interpretaciju počinjeno je više kaznenih djela", tvrdi Todorić, navodeći pritom nekoliko članaka Kaznenog zakona - zlouporaba službenog položaja i ovlasti (iz članka 291.), odavanje i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne (iz članka 262.), zlouporaba povlaštenih informacija (iz članka 259.) te kleveta (iz članka 149.).

>>>Dalić: Tužit ću Todorića zbog ‘bezočnih laži’, klevete

Najavljuje i da će s obzirom da je "navedenim objavama pretrpio znatnu štetu u raznim vidovima, inicirati kazneni progon i drugu pravnu zaštitu protiv svih fizičkih i pravnih osoba involviranih u navedene protupravne radnje".

18. travanj 2024 15:47