Aktualno
StoryEditor

Todorić: Vlada je Knightheadu omogućila ‘pljačku od milijardu osamsto tisuća kuna‘

27. Listopad 2017.

Ivica Todorić u petak je na svom blogu prozvao Vladu i izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka da na sve načine pokušavaju umanjiti štetu nastalu objavljivanjem ugovora o roll up-u te da nisu pokazali "još strašniji ugovor o garanciji i zalogu Trustu Madison Pacific ltd. iz Hong Konga u kojem se skriva  sva veličina ove neviđene pljačke".

"Vlada i Ramljak na sve načine pokušavaju umanjiti štetu koja je nastala objavljivanjem sramotnog ugovora o roll up-u. Iznose neistine i obmanjuju javnost paušalnim tumačenjima koja nemaju veze sa stvarnošću", navodi Todorić u blogu pod nazivom "Vlada je Knightheadu omogućila pljačku 246 milijuna eura".

"Knightheadu, koji je bio klijent sadašnjeg pravnog savjetnika Agrokora Tina Doličkog, do sada je omogućen profit od milijardu osamsto tisuća kuna - kroz otkup obveznica i roll up zaradili su 246 milijuna eura! Ovakvu zaradu omogućio im je Vladin Lex Agrokor i Ramljakovi ugovori kojima iz kompanije izvlače milijarde", ističe Todorić.

>>>Jutarnji list: Kreditori upravljaju ‘lex Agrokorom’

Objavljivanje ugovora o roll-upu izazvalo je u četvrtak oštre reakcije oporbe na političkoj sceni, a Ramljak je istoga dana kazao da ga Vlada može u svakom trenutku smijeniti, unatoč klauzuli u ugovoru koja kaže da se to može smatrati povredom Ugovora o kreditiranju, i da kreditori o tome ne odlučuju te je istaknuo da se sve ovo u javnosti događa zato što su ugroženi nečiji ogromni interesi.

Podsjetio je i na nestabilne uvjete kada se roll-up dogovarao, kada su svi procjenjivali da je nemoguće dobiti kredit, a raspala se i vladajuća koalicija. Kreditori koji su sudjelovali u financijskom aranžmanu tada su insistirali da se ugradi ta klauzula, "koja uopće nije sporna", kazao je Ramljak.

Ugovor s Madison Pacific Trustom

Todorić u petak na blogu navodi, također, kako Vlada i Ramljak nisu pokazali "još strašniji ugovor o garanciji i zalogu Trustu Madison Pacific ltd. iz Hong Konga u kojem se skriva sva veličina ove neviđene pljačke".

>>>Agrokor založio ‘pola Slavonije’

Agrokor je 8. lipnja izvijestio da je potpisan ugovor o financijskom aranžmanu u visini od 480 milijuna eura. Kredit je odobren na 15 mjeseci, uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini, plativo jednom godišnje.

>>>Todorić traži objavu ‘kriminalnog ugovora’ o zalogu Agrokorove imovine Madison Pacific Trustu

Kredit su osigurali imatelji obveznica predvođeni fondom Knighthead Capital Management, a jamstvo za kredit je sva materijalna i nematerijalna imovina koja nije do sada založena.

Početkom rujna je nekoliko kompanija iz sastava Agrokora izvijestilo o sklapanju ugovora o zasnivanju založnog prava na svojim nekretninama koje nisu dosad založene, a temeljem zajma koji je Agrokor dobio početkom lipnja u iznosu od 480 milijuna eura. Jamnica, Ledo, Zvijezda, Belje, Vupik i PIK Vinkovci su izvijestili da su sklopili ugovor o zasnivanju založnog prava na nekretninama između Agrokora, njegovih povezanih društava te Madison Pacific Trust Limiteda.

>>>Jamnica i Ledo založili pravo na žigovima u korist Madison Pacific Trust Limited

Naknadno, Jamnica i Ledo u svojim objavama navode da je 15. rujna sklopljen ugovor o zasnivanju založnog prava na određenim žigovima tih tvrtki između Agrokora i njegovih povezanih društva, među kojima su i te dvije kompanije, te Madison Pacific Trust Limited.

Taj je ugovor, kako se navodi u objavama, sklopljen "u svrhu zasnivanja i perfekcije osiguranja" u korist Madison Pacific Trust Limited "radi osiguranja sadašnjih i budućih tražbina koji svaki dužnik duguje osiguranim strankama, kako su svi definirani i u skladu s ugovorom o najstarijem (super-priority) kreditu od 8. lipnja ove godine".

Prema objavama tih dviju tvrtki, Jamnica je založila pravo na ukupno pet figurativnih žigova (tri Jamnice i dva Jane), a Ledo na njih četiri (jedan verbalni i tri figurativna žiga).

25. travanj 2024 01:32