Korona i biznis
15. lipanj 2018.

Toleriranje ilegalnog rada stranih online kladionica

Iako je Matea Mateković, predstavnica udruge HUZIS koja okuplja hrvatske tvrtke priređivače igara na sreću, nedavno javno pozvala državu da što prije blokira ili na drugi način regulira poslovanje stranih kladionica koje na hrvatskom tržištu ilegalno posluju putem interneta, to ih nije spriječilo da i dalje promoviraju svoje usluge.

>>>HUZIS: Neka država regulira poslovanje stranih internet kladionica

Građanima Varaždina dijeljeni su leci (kladiteljski vaučer) ili ostavljani u poštanskim sandučićima u kojima ih se izravno poziva na klađenje, što je protivno svim hrvatskim zakonskim propisima. Zabrana je propisana čl. 68. st. 1. podst. 1. i podst. 4. Zakona o igrama na sreću. A upravo je održavanje Svjetskog prvenstva u nogometu prilika da taj sektor još više zaradi.

Prema dosadašnjim iskustvima, tržište klađenja u vrijeme velikih sportskih natjecanja raste, a kad se radi o nogometu čak 20 posto. S obzirom na to da je prema hrvatskom Zakonu o igrama na sreću propisano da se na klađenje u poslovnicama i na kladomatima plaća mjesečna naknada u iznosu od pet posto na uplatu, država gubi novac zbog stranih online kladionica koje nelegalno posluju na hrvatskom tržištu.

>>>Prihodi od kockanja i klađenja u 2016. najviši u 16 godina, prednjačila Hrvatska lutrija

Ovakvim oblikom oglašavanja krši se Zakon o igrama na sreću, a za kontrolu je nadležna Porezna uprava i Ministarstvo financija.