Aktualno
StoryEditor

Tolić dobio podršku EK u slučaju Franak: Postupak banaka protiv RH u Washingtonu ‘bez nadležnosti‘

24. Veljača 2017.

Na inzistiranje zastupnika u Europskom parlamentu, Ivice Tolića, da Europska komisija iznese izričiti stav o slučaju Franak u sporu koji su banke pokrenule protiv Republike Hrvatske na sudu u Washingtonu, Komisija je konačno odgovorila.

Podsjećamo, postupak u Washingtonu je u fazi utvrđivanja nadležnosti te je od velike važnosti dobiti potporu institucija Europske unije prije odluke Arbitražnog suda. Pogotovo kada se uzme u obzir odšteta koju bi Hrvatska morala platiti u slučaju gubitka spora.

>>>Franak: Presuda Suda EU ‘otvara vrata za ništetnost svih ugovora u švicarcu’

U svom odgovoru Toliću, Komisija tvrdi da, na temelju načela nadređenosti, uspostavljeni arbitražni sud nije nadležan za slučaj protiv Republike Hrvatske. Komisija se također priklonila Republici Hrvatskoj te se stavila na raspolaganje za pravnu pomoć koju će Hrvatska trebati u sporu protiv banaka.

Ivica Tolić je izjavio da je dobivanje izričitog stava Europske komisije u ovom pitanju od velikog značaja za Republiku Hrvatsku te da može biti od koristi u daljnjem tijeku arbitražnog postupka.

Načelo nadređenosti

Odgovor potpredsjednika Dombrovskisa u ime Komisije na upita Ivice Tolića prenosimo u cijelosti:

- Komisija smatra da bilateralni ugovori o ulaganju unutar EU-a nisu u skladu s pravom Unije. Na temelju načela nadređenosti prava Unije ovi bilateralni ugovori o ulaganju neće više vrijediti od datuma kad država potpisnica tih ugovora pristupi EU-u. U predmetnom bilateralnom ugovoru o ulaganju između Austrije i Hrvatske izričito se priznaje nadređenost prava Unije.  Arbitražni sud, uspostavljen u skladu s bilateralnim ugovorima o ulaganju u predmetu ARB/16/31, stoga nije nadležan za taj slučaj. Komisija trenutačno nastavlja provoditi postupke za utvrđivanje povrede koji se odnose na bilateralne ugovore o ulaganju unutar EU-a.

>>>Udruga Franak predlaže subvencioniranje isključivo kunskih stambenih kredita

Odluka Komisije o tome treba li u određenom slučaju intervenirati ili ne ovisi o činjenicama svakog slučaja. Komisija može, na primjer, intervenirati ako se arbitraža između ulagača i države koristi za zaobilaženje pravila EU-a o državnim potporama, ako utječe na nadležnosti Komisije ili ako se utvrde nova pravna pitanja. Komisija stoji na potpunom raspolaganju državama članicama kako bi im pružila potrebnu pomoć pri rješavanju pravnih pitanja koja se odnose na bilateralne ugovore o ulaganju.

16. travanj 2024 07:41