Aktualno
StoryEditor

Tolušić europarlamentarcima: EU treba pojednostavniti poljoprivrednu politiku

20. Rujan 2017.

Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta u četvrtak se sastalo sa zastupnicima u Hrvatskom saboru, predsjednikom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislavom Panenićem i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, a tema susreta bila je budućnost Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, problematika nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te uspostava sustava kratkih lanaca opskrbe, priopćilo je ministarstvo poljoprivrede.

>>> Tolušić: Ukidanje kvota za šećer nije opasnost, već prilika za domaće proizvođače

Ministar Tomislav Tolušić upoznao je europarlamentarce s rješenjima problema nepoštene trgovačke prakse koje je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo u okviru zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom o kojem će se ovih dana raspravljati u Saboru. Izložio je potrebu uvođenja sustava kratkih lanaca opskrbe u procesu javne nabave u cijeloj EU radi zaštite cjelokupne europske poljoprivredne proizvodnje i stabilizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda na unutarnjem tržištu.

Posebnu pozornost posvetio je upoznavanju europarlamentaraca s posljedicama elementarnih nepogoda koje su samo ove godine prouzročile nekoliko milijardi kuna štete na poljoprivrednim površinama, narušile proizvodni potencijal i dovele do manjka sirovina na tržištu što će za posljedicu imati povećanje cijena hrane za krajnjeg korisnika-potrošača, navodi se u priopćenju.

>>> Tolušić drvoprerađivačima: Imate ‘otvorene ruke’ da osmislite novi model raspodjele sirovine

"Ovaj posjet je dobra  prilika za komuniciranje specifičnih situacija s kojima se svakodnevno susrećemo na terenu, a koje ne dolaze do izražaja kada o poljoprivredi raspravljamo u Bruxellesu. Vjerujem da će ovaj posjet osnažiti našu poziciju kao perspektivne poljoprivredne zemlje u Europskoj uniji i da ćemo suradnjom dolaziti do najpovoljnijih rješenja za naše proizvođače kada govorimo o novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike EU.“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon sastanka u Hrvatskom saboru te dodao da „poljoprivrednu politiku EU treba pojednostavniti, kao i sustav izravnih plaćanja, a prednost dati specifičnim sektorima u svakoj zemlji te malim i mladim poljoprivrednicima“.

>>> Izaslanstvo EP-a danas na zajedničkoj sjednici s članovima saborskog Odbora za poljoprivredu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir,  održala je kratko predstavljanje hrvatskih nastojanja da se u okviru zajedničkog zakonodavstva Europske unije uvaže specifičnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i da se posebna pozornost obrati primjenjivosti propisa na sve države članice jednakom težinom.

Izaslanstvo Odbora Europskog parlamenta predvođeno predsjednikom Odbora g. Czeslawom Siekierskim boravi u radnom posjetu Hrvatskoj od 19. do 21. rujna na poziv Marijane Petir.

Nakon susreta s hrvatskim proizvođačima mlijeka i svinjskog mesa u srijedu, izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta drugog dana posjeta susrelo se i s hrvatskim proizvođačima ekoloških poljoprivrednih proizvoda, mladim poljoprivrednicima te proizvođačima vina, priopćio je ured zastupnice.

18. travanj 2024 00:23