19. prosinac 2016.

Tolušić izmijenio pravilnik za ribolov: Bit će srdela za Badnjak

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u ponedjeljak da je izmjenama dvaju pravilnika omogućen ribolov okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom u razdoblju od 21. do 24. prosinca, čime je omogućena dostupnost sitne plave ribe tijekom božićnih blagdana.

U Narodnim novinama (118/2016, od 16. prosinca) objavljene su izmjene i dopune Pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom te dopune Pravilnika o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom u 2016. godini.

Kratko razdoblje

Tim se izmjenama "omogućava ribolov okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom tijekom razdoblja od 21. prosinca u 12,00 sati do 24. prosinca u 12,00 sati plovilima manjima od 18 metara duljine preko svega čiji ulov sitne plave ribe u 2016. nije premašio 200 tona po plovilu", navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

>>>Tolušić izjednačio kontrolu domaćih i uvoznih vina

Pritom se napominje kako tijekom tog kratkog razdoblja vrijedi ista prostorno-vremenska regulacija ribolova u kanalskim područjima koja je bila na snazi do 15. prosinca ove godine.

Popis plovila koja udovoljavaju navedenim uvjetima te im se omogućava ribolov plivaricom - srdelarom od 21. do 24. prosinca nalazi se i na oglasnim pločama ispostava Uprave ribarstva, navode iz Ministarstva.

>>>Tolušić krati lanac opskrbe hranom za bolnice, vrtiće, škole…

"Ovim smo propisima omogućili dostupnost sitne plave ribe na domaćem tržištu tijekom božićnih blagdana, istovremeno vodeći računa o mjerama zaštite ovih stokova", izjava je ministara poljoprivrede Tomislava Tolušića koja se prenosi u priopćenju.