Korona i biznis
26. ožujak 2018.

Tolušić: Nemojte više nikada kukati o uvozu, mi diktiramo potrošačke trendove

Uvoz poljoprivrednih proizvoda je velik, a za promjenu takva stanja treba potaknuti kupnju i potrošnju kvalitetnih domaćih proizvoda, ocijenio je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je u Vukovaru sudjelovao na manifestaciji u sklopu promotivne kampanje ‘Naše domaće, sada i ubuduće‘.

- Nemojte mi više nikada kukati da nešto uvozimo. Uvozimo puno toga, a za to smo sve sami krivi. Znači, hoćemo kupovati mlijeko s hrvatskih farmi. U redu, ali onda naš mljekar mora kupovati meso s hrvatskih farmi, a ako želimo da naš proizvođač meda prodaje svoj med u Hrvatskoj onda i on mora kupovati kruh s hrvatskim farmi ili brašno s hrvatskih polja. Dakle, mi smo ti koji možemo diktirati potrošačke trendove, kazao je Tolušić.

>>>Nezadovoljni hrvatski seljaci: Uvozimo 70, a proizvodimo samo 30 posto hrane

Pozvao je hrvatske građane da kupuju hrvatske proizvode jer su to, kako je kazao, najkvalitetniji proizvodi na svijetu.

U izjavi novinarima Tolušić je kazao kako se po njegovom mišljenju kroz provedbu poljoprivredne politike puno više novca moglo usmjeriti u mjere za mlade poljoprivrednike i primarnu proizvodnju.

- Mi smo naš novac raspršili na puno mjera i mislim da smo tu mogli stvari usmjeriti prema puno bržem razvoju poljoprivredne proizvodnje. Imamo vrijedne poljoprivrednike, ali dakako da nismo konkurentni s njemačkim ili austrijskim poljoprivrednicima, jer oni ovakve programe koriste već 20-30 godina, a mi zadnje dvije, rekao je Tolušić.

>>>‘Uživajte, to je iz Europe’: EK nudi 169 milijuna eura za promociju poljoprivrednih proizvoda

On je obišao brojne štandove postavljene s domaćim poljoprivrednim proizvodima u hotelu Lav te razgovarao s proizvođačima.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać istaknuo je da su promotivne kampanje poput ‘Naše domaće, sada i ubuduće‘ od nemjerljivog značaja što, kako je rekao, pokazuju podaci po kojima je prošle godine povećan broj proizvoda koji nose oznaku i broj proizvođača koji su se uključili, kao i volumen proizvodnje koji nosi oznaku kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije.

- Sve se to događa pod pritiskom i željom potrošača da raspolažu s informacijama i o kvaliteti, ali i o podrijetlu proizvoda, ustvrdio je Barać.

>>>Oporba: Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije ono što su poljoprivrednici priželjkivali

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je da Vukovarsko-srijemska županija čini velike napore kako bi se unaprijedila proizvodnja na OPG-ovima te je osnovala agro klaster želeći potaknuti domaće proizvođače na udruživanje.

Na skupu je održana i radionica o mjerama Programa ruralnog razvoja za poljoprivrednike te prezentacija o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu za predstavnike jedinica lokalne samouprave.