28. ožujak 2018.

Tolušić o uskršnjim jajima: Svi nalazi su dobri, nema salmonele

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu da su rezultati kontrole jaja na tržištu pokazali kako je njihova zdravstvena ispravnost neupitna - ni u jednom od 3.200 uzorkovanih komada jaja nije utvrđena prisutnost bakterije roda Salonella spp, a nadzor je pokazao i da je velika većina jaja na tržištu domaće proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede prošli je tjedan provelo kontrolu subjekata u poslovanju s hranom koji imaju odobrenu djelatnost pakirnog centra za jaja, kao i objekata za uskladištenje hrane u uvjetima kontrolirane temperature (distributivni centri), priopćeno je iz Ministarstva.

Uz to, kako dodaju, inspekcija je uzorkovala jaja s ciljem utvrđivanja zdravstvene ispravnosti te udovoljavanja odredbama propisa o hrani.

Velika većina jaja na tržištu domaće proizvodnje

Uzorkovanje je provedeno u ukupno 65 objekta koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije, od čega u 29 odobrenih objekata pakirnih centara za jaja te u 36 odobrenih objekata za uskladištenje jaja (distributivnim centrima).

- Uzorkovano je ukupno 3.200 komada jaja i niti u jednom nije utvrđena prisutnost bakterije roda Salmonella spp, ističu iz Ministarstva.

Utvrđeni manji nedostatci

Naglašavaju kako je inspekcijski nadzor pokazao i da je velika većina jaja na tržištu domaće proizvodnje, jer su samo u tri subjekta u poslovanju s hranom zatečena uskladištena jaja podrijetlom iz država članica EU (Poljska i Nizozemska), svi urednog bakteriološkog nalaza.

Inspekcija je utvrdila i manje nedostatke koji se odnose na infrastrukturu, opremu ili dokumentaciju za koje su subjektima u poslovanju hranom propisali rješenja i rokove za njihovo uklanjanje, navode iz Ministarstva, dodajući kako to nema utjecaja na higijensku i zdravstvenu ispravnost jaja koja ti subjekti stavljaju na tržište.

Tolušić zadovoljan što je većina jaja na tržištu domaće proizvodnje

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u srijedu je u Novom Marofu izrazio zadovoljstvo što je analiza na tržištu jaja pokazala da su svi nalazi dobri te što je većina jaja domaće proizvodnje.

- Zadovoljan sam rezultatima kontrole, koja pokazuje da se subjekti u poslovanju hranom drže rigoroznih pravila i da sve ovo što radimo u Ministarstvu, od kontrola do promocije hrvatske hrane, ima učinka. Sada nam je samodostatnost u proizvodnji jaja oko 90 posto, a naši potrošači za Uskrs će kupovati domaća jaja, kontroliranog podrijetla i zdravstveno ispravna, ističe u priopćenju ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

>>>Tolušić: Nemojte više nikada kukati o uvozu, mi diktiramo potrošačke trendove

Ministra veseli i činjenica da "inspektori više nisu percipirani kao represivni aparat već rado viđena lica".

- Svi nalazi su dobri, nema salmonele. Drago mi je da je većina jaja hrvatska, tek u dva objekta iz Poljske i Nizozemske, što nije sporno. Raduje me da je 95 posto jaja koja smo pregledali iz hrvatske proizvodnje. Očito hrvatski potrošači prepoznaju kvalitetu koju nude naši peradari, rekao je Tolušić koji je na radnom ručku s poljoprivrednicima u sklopu kampanje ‘Naše domaće, sada i ubuduće‘ iznio i osnovne rezultate prošlotjedne kontrole 65 objekata proizvođača jaja te trgovačkih lanaca i njihovih skladišta.

- Tko dobro radi, inspekcije se ne plaši, poručuje u izjavi ministar Tolušić.

Radionice o novim mjerama financiranja ruralnog razvoja

U sklopu kampanje ‘Naše domaće, sada i ubuduće‘ održana je i radionica o novim mjerama financiranja ruralnog razvoja, predstavljen Zakon o poljoprivrednom zemljištu te proizvodi s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni u EU.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač istaknuo je kako se znakom te agencije potvrđuje sljedivost i kvaliteta proizvoda, uz p odatak da je tijekom prošle godine, zahvaljujući kampanji ‘Doručak s hrvatskih farmi‘, za 30 posto povećan broj korisnika i proizvoda koji nose oznaku, kao i sveukupni volumen označene proizvodnje.

Ministar Tolušić je istaknuo kako se problemi u hrvatskoj poljoprivredi ne mogu riješiti preko noći, ali se uz kvalitetne zakone i ulaganja kroz Program ruralnog razvoja može vratiti optimizam u hrvatska sela.

Poručio je i kako se novac po natječajima iz Programa ruralnog razvoja može koristiti ne samo za izgradnju farmi, staklenika, plastenika, mehanizaciju, nego i za infrastrukturu u ruralnim područjima. To, dodaje, omogućuje da stanovništvo ostane u ruralnim područjima, kao i daje mogućnosti za plasmana njihovih proizvoda i podizanje svijesti da je hrvatsko najbolje.

- Vjerujete li više proizvođaču koji je dva kilometra odavde i možete vidjeti tu kokicu i to jaje koje putuje od peradarnika do škole ili trgovine 100 metara ili kilometar ili nečemu što putuje 2000 kilometara i dolazi u Hrvatsku? Odgovor je vrlo jasan svima koji žele razmišljati na pravi način, poručio je Tolušić.

>>>Tolušić: Nemojte više nikada kukati o uvozu, mi diktiramo potrošačke trendove

Varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je mjere pomoći poljoprivrednicima, osiguranje poljoprivredne proizvodnje, financiranje sjetve, opskrbu javnih ustanova - vrtića, škola i bolnica - domaćom hranom iz ove i susjednih županija.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač istaknuo je kako je budućnost razvoja poljoprivrede na tom području upravo u specijaliziranoj proizvodnji brendiranih proizvoda, onih koji imaju dodanu vrijednost i lakše ih je plasirati i prodati.

Na susretu predstavnika Ministarstva poljoprivrede i lokalnih jedinica te poljoprivrednika predstavljeni su i proizvodi sa šireg novomarofskog područja te drugih dijelova Varaždinske županije koji nose oznaku kvalitete, kao i autohtoni zaštićeni proizvodi poput varaždinskog zelja ili zagorskog purana.