04. lipanj 2018.

Tolušić: Posljednjih dvadesetak godina razvijali smo kulturu lihvarenja poljoprivrednika

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je na novinarsku zamolbu za komentar istupa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je, među ostalim, ustvrdila da poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne osiromašenja, te da se u Hrvatskoj, unatoč poticajima od 40 milijardi kuna, poljoprivredna proizvodnja prepolovila, Tolušić je odgovorio kako će se rezultati rada Ministarstva poljoprivrede najbolje vidjeti za dvije-tri godine.

- Drago mi je što je predsjednica pohvalila mjere koje provodimo posljednjih godinu-dvije. Posljednjih dvadesetak godina plaćali smo poljoprivrednike, ali nismo ih slušali. Na žalost, razvijali smo kulturu lihvarenja poljoprivrednika, poticali smo uvoznike i onaj dio otkupljivača koji je doslovce uništavao seljake. Plaćali su im mizerno i u roku od 100 do 200 dana. Takvi poduzetnici postoje i danas, ali će ih zaustaviti Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, istaknuo je Tolušić.

>>>Predsjednica: Poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja

Dodao je kako će se rezultati rada njegova ministarstva najbolje vidjeti za dvije do tri godine, kada očekuje ozbiljan iskorak zahvaljujući, među ostalim, i projektima u poljoprivrednom sektoru koje danas iznose 5 milijardi i 150 milijuna kuna, dok je krajem 2016. godine takvih projekata bilo ugovoreno tek ju vrijednosti od 328 milijuna kuna.

- Grade se farme, staklenici i plastenici, kupuju se strojevi i sve to mora podići kvalitetu hrvatske poljoprivredne proizvodnje, ali ne možemo preko noći popraviti nešto što događalo posljednjih 20 i više godina, rekao je Tolušić.

Sastanak s Vlahovićem bio je konstruktivan

Nedavni susret premijera Andreja Plenkovića s predsjednikom Uprave Adris grupe Antom Vlahovićem ocijenio konstruktivnim, a smatra i kako postoji većina potrebna za izglasavanje nagodbe u Agrokoru, ali i kako bi bilo najbolje da se svi uključe u taj proces.

Nije sporno da postoji većina potrebna za izglasavanje nagodbe u Agrokoru, ali za kvalitetan nastavak i oporavak sustava bilo bi najbolje da se svi uključe u taj proces, rekao je Tolušić odgovarajući na upite novinara u Garešnici gdje je sudjelovao na radionici o mjerama iz Programa ruralnog razvoja i predstavljanju proizvoda s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije.

>>>Horvat sastanak Plenkovića i Vlahovića ne tumači kao miješanje u dogovore o nagodbi

Po Tolušićevim riječima, iz Adris grupe su tražili susret s premijerom, a razgovor je bio konstruktivan.

- Adris je jedna od naših najvećih i najuspješnijih kompanija i sasvim je normalno da njihove predstavnike primi premijer. Na kraju krajeva, Adris grupa je tražila da razgovara s premijerom, a mislim da moramo učiniti sve što možemo da se na konstruktivan i normalan način svi uključe u nagodbu, istaknuo je Tolušić.

Dodao je kako razumije poziciju Adrisa, koji je u Agrokoru izložen s vrlo velikim iznosom, te je normalno da želi pronaći način da što bolje prođe u nagodbi i opravda poteze svojim dioničarima.

- Razgovor je bio vrlo konstruktivan i drago mi je što je do njega došlo, istaknuo je Tolušić.