Aktualno
StoryEditor

Tolušić provjerio 123 trgovačka lanca; 23 trgovca dobila zabranu, 13 optužne prijedloge

23. Studeni 2017.

Inspektori Ministarstva poljoprivrede u nadzoru 123 trgovca voćem i povrćem njima 23-ima su zabranili stavljanje na tržište proizvoda dok se voće i povrće ne uskladi s propisanim tržišnim standardima, a podnijeli su i optužne prijedloge u 13 slučajeva.

Poljoprivredna inspekcija, kako se navodi u priopćenju, provela je ciljanu inspekcijsku akciju kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, kao i obvezu trgovaca o informiranju potrošača o hrani u trgovačkim lancima prilikom prodaje krajnjim potrošačima u trgovinama.

>>>Kvaliteta i ispravnost hrane – potrošači trebaju biti informirani, a deklaracije detaljne

Inspekcijski nadzori su provedeni kod 123 najznačajnija trgovačka lanca - trgovaca voćem i povrćem, upisana u Upisnik trgovaca voćem i povrćem. Pregledano je ukupno 463 raznih partija (lotova) voća i povrća od kojih 54 nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima, odnosno utvrđene su nepravilnosti. U 24 slučaja (partije) nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostalih 30 partija nepravilnost se odnosila na nepravilno označavanje proizvoda.

- Od ukupno 123 trgovca kod kojih se provodio inspekcijski nadzor poljoprivredni inspektori su kod 23 trgovaca zabranili stavljanje na tržište proizvoda dok se voće i povrće ne uskladi s propisanim tržišnim standardima, navodi se u priopćenju.

Inspektori su za utvrđene prekršitelje do sada su podnijeli optužne prijedloge pred nadležnim prekršajnim sudovima u 13 slučajeva.

>>>Tolušić: Ukidanje kvota za šećer nije opasnost, već prilika za domaće proizvođače

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je istaknuo kako Ministarstvo radi potrošača, ali i domaćih proizvođača, objavljuje podatke o svim prekršiteljima u području hrane. Za hranu životinjskog podrijetla sustav objave prekršitelja već je uspostavljen, no i za hranu neživotinjskog podrijetla moraju vrijediti ista pravila, kazao je.

- Potrošači imaju pravo znati i imaju pravo izabrati na temelju istinitih informacija o proizvodu. Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na višu razinu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore, istaknuo je Tolušić.

U inspekcijskim nadzorima kontrolirano je da li je trgovac voćem i povrćem upisan u Upisnik trgovaca voćem i povrćem, udovoljavaju li proizvodi propisanim tržišnim standardima, jesu li proizvodi propisano označeni, je li voće i povrće ponuđeno na prodaju u skladu s Uredbom o informiranju potrošača o hrani i Pravilnikom o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani.

19. travanj 2024 19:05