18. rujan 2017.

Tolušić: Ukidanje kvota za šećer nije opasnost, već prilika za domaće proizvođače

Ukidanje kvota za šećer u EU-u od 1. listopada puno je veća prilika za rast proizvodnje i izvoza nego opasnost za domaću industriju šećera, ocijenio je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na Danu polja šećerne repe održanom na pokusnom polju Meretine pokraj Županje.

>>>Tolušić najavio da će pomoći mljekarima u nabavi stoke i izgradnji mini mljekara

- Izazovi uvijek postoje, ali uz ulaganja u navodnjavanje i potpore koje možemo dobiti iz programa ruralnog razvoja te ulaganja u povećanje površina pod šećernom repom i kvalitetu, možemo postići veće prinose i udio šećera u repi i tako biti konkurentniji i bolje prodati šećer koji je naš najjači izvozni proizvod, poručio je Tolušić.

Dotaknuvši se šteta od suše, ponovio je kako se, kao i kod šteta od poplava i drugih nepogoda, više ne može očekivati da će ih podmiriti država.

- To jednostavno ne može više biti tako. Ono što možemo jest da takve stvari rješavamo kroz police osiguranja koje sufinanciramo kroz program ruralnog razvoja, a to se tiče i osiguranja šećerne repe, rekao je Tolušić.

Poručio je kako je osiguranje usjeva jedini pravi način da ih se zaštiti od mogućih šteta pojasnivši kako država daje za svaku policu minimalno 65 posto iznosa police.

Član Uprave Sladorane i Vira Ivo Rešić izvijestio je da Viro grupa ove godine planira preraditi više od 900.000 tona šećerne repe te proizvesti 135.000 tona šećera.

U Viru očekuju nešto niže prinose nego lani, ali i iznadprosječnu digestiju.

Predsjednik Uprave Sladorane i Vira Željka Zadre kaže kako se ove godine u Europi očekuje proizvodnja oko 21 milijun tona šećera što, s obzirom na potrošnju od 16,5 milijuna tona znači da će Europa ponovno nakon 2006. godine imati 4,5 milijuna tona šećera za izvoz.

>>>Tolušić otvorio sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška

- Od 1. listopada otvaraju nam se mogućnosti za izvoz i nadam se da ćemo biti konkurentni. Naše tvornice u Županji i Virovitici su iste, a ako ne i bolje od onih u Njemačkoj i Francuskoj. Ostaje samo da radimo i unapređujemo proizvodnju te sam uvjeren da se ono što se dogodilo mljekarskom sektoru nakon ukidanja kvota ni blizu neće dogoditi industriji šećera, rekao je Zadro.