Aktualno
StoryEditor

Tomašević o otpadu: Gradska uprava nepripremljena, građani neinformirani

30. Siječanj 2018.

Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) najavio je u utorak da njihovi zastupnici neće podržati prijedlog odluke o otpadu koji je na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

- Nećemo podržati ovu odluku, jer ne želimo snositi zajedničku odgovornost za ovakvu odluku budući da je Gradska uprava potpuno nepripremljena za njezinu provedbu, a i građani koje se ni o čemu nije informiralo. Mislim da sustav odvojenog prikupljanja otpada na ‘kućnom pragu‘ u Zagrebu kasni barem 15 godina, izjavio je Tomašević novinarima u stanci sjednice.

>>>Gradski zastupnici: Zagreb ‘stoji na mjestu’ jer nema ni plana gospodarenja otpadom niti strategije

Podsjetio je kako je Zakon donesen prije četiri godine, a Uredba je usvojena prije osam mjeseci te upitao zašto se baš sada "5 do 12", kada je rok, treba usvajati ta odluka. Ocijenio je da ona ima "brojne manjkavosti", premda su neke stvari popravljene i usvojene neke njihove primjedbe.

- Međutim, ono što je osnovna zamjerka jest da zapravo više-manje imamo i dalje isti sustav naplate odvoza otpada, to jest, naplaćivat će se i dalje miješani komunalni otpad prema rezerviranoj količini, odnosno volumenu unutar spremnika, a ne prema stvarno odloženom otpadu svakog kućanstva, a to će u višestambenim zgradama u zajedničkim spremnicima stvoriti brojne probleme jer se neće moći utvrditi tko je bacio u svoju vrećicu nekakav opasni otpad, da bi ga se moglo kazniti, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da će ta odluka stupiti na snagu čim se osvoji, a trebat će barem pola godine da se kante za biootpad podijele na svaki kućni broj. 

- Kao veliki problem ostaje to što će kante koje su na javnim površinama biti dostupne trećim osobama, što znači da će svatko od prolaznika tamo moći nešto ubaciti i onda bi trebali odgovarati stanari, što je nepravedno i neprovedivo, poručio je Tomašević.

>>>Održivo gospodarenje otpadom: Osigurano 47,2 milijuna kuna za informativne aktivnosti

Ocijenio je da će trebati mijenjati Oduku o komunalnom redu da bi se te kante mogle staviti u neke kaveze i zaključati kako bi bile dostupne samo stanarima određenog ulaza.

Upozorio je i na problem što će biti sa sirovinama. Dodao je da nema ni dalje kompostane koja bi mogla prihvatiti biootpad, kao ni sortirnice otpada.

- Infrastruktura ne postoji za provedbu ove odluke. Ono što me posebice frustrira  jest to da nemamo niti čipirane kante, niti vrećice. Dakle, nikakvu tehnologiju koja bi individualizirala naplatu odvoza otpada, a to Gradska uprava objašnjava time da bi bilo preskupo, iako nismo vidjeli nikakvu financijsku kalkulaciju. Na temelju čega su procijenili da je ovo najbolje rješenje za grad? Želimo vidjeti koliko prihoda misli Čistoća ostvariti od prodaje sirovina, koliko se misli novca povući iz EU fondova, rekao je Tomašević.

20. travanj 2024 10:51