Aktualno
StoryEditor

Tomašković sumnja da će u Hrvatskoj 5G mreža biti u primjeni do 2020.

07. Rujan 2017.

Konsolidacija, konvergencija i 5G glavni su trendovi na globalnom i regionalnim telekom tržištima na što će se u poslovanju, kroz investicije i inovacije, najviše usmjeriti telekom kompanije u regiji, uključujući Hrvatski telekom (HT), istaknuto je u četvrtak u Podgorici na skupu "Budućnost telekoma".

Taj je skup prvi puta okupio predstavnike Hrvatskog i Crnogorskog telekoma te matične kompanije Deutsche Telekom (DT), kao i 30-ak hrvatskih i crnogorskih novinara nakon što je HT u siječnju ove godine preuzeo Crnogorski telekom (CT) od Magyar Telekoma za 123,5 milijuna eura.

>>> Davor Tomašković i dalje na čelu Hrvatskog Telekoma

Skupu su prethodili sastanci predstavnika uprava HT-a i CT-a, koji je ovih dana dobio novog čelnog čovjeka, izvršnog direktora Nikolu Ljuševa iz Makedonije, a u Podgoricu je stigao i član Uprave DT-a za Europu Srini Gopalan.

"Ulaganje u tehnologiju, inoviranje i infrastrukturu, digitalizaciju poslovanja i transformaciju neće puno vrijediti ako se istodobno ne ulaže u ljude i nova znanja, što sve skupa uz bolju regulaciju, smanjenje broja i iznosa nameta, pogotovo u Hrvatskoj, jedino može donijeti napredak Hrvatske i njenog gospodarstva u idućim godinama", ocijenio je na skupu predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Naglasio je da HT ove godine u Hrvatskoj investira 1,6 milijradi kuna, čime je jedan od najvećih privatnih investitora u zemlji.

Unatoč svim preprekama, birokratskim, regulatornim i političkim, HT će, kako je najavio, nastaviti s ulaganjima, ali očekuje da važnost toga shvate i oni koji odlučuju i donose pravilnike i zakone.

"Očekujem da će 5G kao mreže iznimno velikih i do sto puta većih brzina nego 4G za pristup internetu u primjenu 2020., no za Hrvatsku oko toga imam rezerve zbog cijene spektra koje su u znatno više nego u Europi i tu također država mora nešto učiniti", poručio je Tomašković.

>>> Tomašković: Razvoj telekomunikacijske infrastrukture u RH puno skuplji nego u Europi

I on i Ljušev iz CT-a kazali su kako građani Hrvatske i Crne Gore imaju slične brzine pristupa internetu, a oba telekoma nastoje pratiti sve tehnološke i trendove potražnje, no u Crnoj Gori je to, kako je kazao Ljušev, nešto teže jer je tržište iznimno malo, a na njemu posluje čak četiri različita telekom ‘igrača‘.

"Investirali smo lani u spektar više od 27 milijuna eura, investiramo i u mobilnu i u fiksnu mrežu, TV i druge usluge i vjerujemo da ćemo s pozitivnim trendovima nastaviti", kazao je Ljušev.

Golopan je naglasio da i Hrvatska i Crna Gora, unatoč što su mala tržišta, dobro slijede tehnološke i poslovne trendove prisutne i u znatno većim zemljama gdje DT posluje, pa i pridonose DT Grupi inovacijama.

"Zadovoljni smo poslovanjem u regiji, znamo da se telekomi tu suočavaju s brojnim preprekama za investicije i razvoj, no ima i dosta prednosti, poput velike potražnje za telekom uslugama, kao i u inovacijama, jer se primjerice u Hrvatskoj u HT-u dosta inovativno radi i često testiraju nove usluge, mreže i tehnologije prije nego ih plasiramo na globalnoj razini", poručio je Golopan.

25. travanj 2024 11:31