Aktualno
StoryEditor

Tomic: Banke su stara škola, no mijenjaju se

28. Veljača 2018.

Čak 71 posto američkih milenijalaca bi radije išlo zubaru nego osobnom bankaru – rekao je Anton Tomic iz SAP-a pa trend potkrijepio podacima da je u 2017. godini u EU ugašeno 9.100 poslovnica, 50.000 bankara izgubilo je posao i da je ukupno 48.000 poslovnica ugašeno od 2008. godine. To su zabrinjavajuće brojke za bankarsku industriju koja je pokošena financijskom krizom ali i utjecajem novih tehnologija.

- Banke sve više koriste nove tehnologije u svom poslovanju. Teško da ćemo u našem sektoru vidjeti nešto kao što je Airbnb. Banke su stara škola, no mijenjaju se - kazao je Tomic.

>>>EY proglašen najboljim poslodavcem u području profesionalnih usluga

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, svakodnevno smo suočeni s velikim promjenama. One utječu na sve vidove života, a gotovo da nema područja koje nije zahvaćeno, pa tako i bankarstvo. Čulo se na konferenciji ‘Bankarstvo nove generacije – Vođen inovacijama‘, koju je Lider organizirao u suradnji sa SAP-om i EY-om.

- Umjetna inteligencija, blockchain, machine learning (strojno učenje) samo su neki pojmovi i tehnologije koje donose revoluciju u poslovanju, odnosno bolje rečeno disrupciju. U budućnosti će bankarstvo biti puno drugačije nego danas – rekla je Sonja Popović, direktorica SAP-a u Hrvatskoj ističući kako su inovacije temelj promjena u financijskoj industriji i bankarstvu.

[caption id="attachment_325221" align="aligncenter" width="750"] Sonja Popović[/caption]

Banke imaju povjerenje

Zvonimir Madunić, partner u EY-u kazao je da nema sumnje da napredak digitalne tehnologije utječe na sve industrije, pogotovo bankarstvo.

>>>SAP Hrvatska ostvario rast prihoda od 35 posto

- Nove tehnologije utječu na klijente, regulaciju i način poslovanja. Puno je promjena i vidjet ćemo kojim će sve to smjerom ići – kazao je Madunić.

[caption id="attachment_325214" align="aligncenter" width="750"] Zvonimir Madunić[/caption]

Zanimljivo je kako banke imaju nešto što drugi nemaju – povjerenje. No, čim svoje fotografije obitelji objavljujemo na Facebooku, možemo reći da mu vjerujemo. Čim kupujemo na Amazonu, možemo reći da mu vjerujemo, i Alibaba kreće u bankarske usluge. Imali su oko tri bilijuna dolara platnog prometa, što je impozantna brojka – rekao je Tomic.

19. travanj 2024 06:08