Aktualno
StoryEditor

Tomislav Makar: Operatori će za 5G frekvenciju trebati 80 milijuna eura godišnje

13. Veljača 2019.

U nastavku digi T.I.M.E. konferencije održan je panel o ključnim trendovima i izazovima 5G mreže na kojem su sudjelovali Milan Živković iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, Gordan Šimac iz HAKOM-a, Tomislav Makar iz A1, Ranko Jelača iz Telekom Slovenije i Boris Drilo iz HT-a.

Panelom, koji je vodio Dejan Ljuština, dominirali su predstavnici telekomunikacijskih operatora A1 i HT. Makar je izjavio da bi 5G trebala biti tema od nacionalnog interesa jer je uvjet razvoja, ali je, kao i Drilo, naglasio da razvoj 5G tehnologije na domaćem tržištu ovisi o cijeni frekvencije, kao i o tome da moramo biti svjesni da će se uloženo u tu tehnologiju vratiti kroz razvoj industrije i svih ostalih sektora.

Upotreba mobilnog interneta raste, istaknuo je Drilo, jer se sve više podataka dohvaća preko pametih telefona i da bismo zadovoljiti taj rast trebamo nove tehnologije i nova frekvencijska područja. Također je istaknuo da je iluzorno reći kako će cijela vizija 5G biti dostupna 2020. ili 2021. Operatori razvijaju 5G, ali ne zna se kojim tempom će to ići jer su jedan od ključnih čimbenika frekvencije. Odgovor na to treba dati država, bude li politika stimulativna 5G će se brže razviti.

Štimac je izjavio da je država svjesna važnosti 5G tehnologije, jer joj je primarni cilj digitalizacija, kao i toga da je upitno hoće li operatori moći podnijeti teret izgradnje te mreže te zbog  toga treba postići nacionalni konsenzus za izgradnju te mreže.

No, Makar tvrdi da nema vremena za postizanje nacionalnog konsenzusa jer je frekvencija u Hrvatskoj vrlo skupa, operatori sad plaćaju 4G oko 40 milijuna eura godišnje, a za 5G trebat će namaknuti 80 milijuna eura godišnje.

Stoga je postavljanje države u određivanju cijene frekvencija jedno od ključnih koje će odrediti razvoj 5G-a.

18. travanj 2024 15:50