11. lipanj 2019.

TOP 10: Ina s najviše prihoda, ali i za 1000. mjesto trebalo je više od 105 milijuna kuna

Danas će na dodjeli Fininih nagrada Zlatna bilanca (program počinje u 10 sati u zagrebačkom hotelu Westin) poslovnoj javnosti biti predstavljena nova publikacije Lidera i Fine 1000 najvećih. Najveće je zanimanje za podacima o plasmanu na listi. U svakoj kompaniji znaju kako su i koliko lani (za)radili, ali tek sad će vidjeti kako stoje u odnosu na ostale tvrtke usporedive po veličini, što je stvar prestiža, kako stoje u usporedbi s branšom, što kolidira s ocjenom (ne)uspješnosti i, na kraju ali i najvažnije, kako su poslovali u utakmici s izravnim konkurentima, što može biti čak i pitanje dugoročnog opstanka.

Ina je ostala na vrhu liste s više nego dvostruko više prihoda od drugoplasirane kompanije. Riječ je, naravno, o Konzumu, kojeg prethodne dvije godine nije bilo na listi, kao što na listi nije bilo ni ostalih Agrokorovih kompanija. Konzumu ‘za vrat puše‘ HEP, koji je rastao brže od najvećeg trgovca, i primakao mu se na samo 1,2 posto razlike, što je na razini prihoda od 9,5 milijardi samo 118 milijuna kuna.

Osim Konzuma, u TOP 10 ušao je Spar – nakon preuzimanja Billinog poslovanja u Hrvatskoj - i ta dva trgovca jedini su od deset najvećih iskazali minus. Treći trgovac, Lidl, ostvario je dobit na razini godine ranije.

Vrhom liste dominiraju energetičari – osim Ine tu su PPD, Petrol, novajlija među elitnom desetoricom - Crodux derivati dva - i još HEP. Preostala dva mjesta zauzelo je najjači telekom – HT, i najveća banka – Zaba. Iz prvih deset ispali su HEP – ODS, Pliva i PBZ.

Još veća borba nego za prve pozicije vodila se ove godine za posljednje mjesto koje osigurava ulaz u TOP 1000. Čak 13 kompanija na dnu liste uguralo se unutar milijuna kuna razlike u prihodima. Nesretna splitska tvrtka koja je zauzela 1001. mjesto imala je samo 119.064 kune manji prihod od Gradnje iz Osijeka, koja je ostvarila 10,55 milijuna kuna prihoda.

Ovo je bila godina u kojoj je najviše podignut prag za ulazak na listu. Uvijek dosad prihod od sto milijuna kuna bio je garancija ulaska u TOP 1000, ali sad je osječkoj Gradnji trebalo više od 104,5 milijuna. Lani je kao posljednji na listu, i to po prvi put, ušao, sa gotovo 95 milijuna kuna prihoda, - Alixpartners. Lukrativni Agrokorov savjetnik u 2018. si je još podebljao prihode na 160,6 milijuna kuna. Sve u svemu, u protekle dvije godine Agrokoru je Alixpartners bez ijednog zaposlenog prodavao savjete vrijedne oko 255 milijuna kuna, od čega je kao dobit iskazao 108 milijuna.

U nastavku donosimo TOP 10 kompanija koje su lani iskazale najveće prihode, a kompletne podatke o prihodima, dobicima, gubicima, broju zaposlenih, plaćama i svim ostalim relevantnim pokazateljima poslovanja možete pročitati u posebnom izdanju na 172 stranice 1000 najvećih uz novi Lider – od četvrtka u tiskanom izdanju, a već od srijede poslijepodne u digitalnom izdanju.

  


Sutra: Koja je kompanija iz TOP 1000 lani isplaćivala najveće plaće, a koja najmanje?