Aktualno
StoryEditor

TPV HGK: Privatno hotelijerstvo nositelj razvoja turizma, očekuje se isti tempo investiranja u 2018.

15. Prosinac 2017.

Izgledi za turizam u 2018. su pozitivni, ali treba biti spreman za brojne izazove poput najava povratka Turske, aktivnosti konkurentskih zemalja, ali i sposobnosti domaće infrastrukture za daljnji turistički rast, upozoreno je u petak na sjednici Turističko-poslovnog vijeća HGK.

"Sve najave za iduću godinu jako su dobre, slijedom čega bi i 2018. mogla biti još jedna dobra godina, no treba uzeti u obzir sve što se događa u okruženju i na globalnom tržištu, a najviše treba zadržati kvalitetu ponude i usluge", ocijenio je predsjednik Vijeća Franco Palma.

>>> Bulić: Uvoz radne snage za turizam je pogodovanje kapitalu nauštrb građana

On je pohvalio ovogodišnje odlične rezultate u gotovo svim segmentima turizma, ističući važnost investicija, pogotovo privatnog sektora u hotelijerstvu, zbog čega je taj segment označio i glavnim nositeljem razvoja, koji će sličnim tempom investiranja nastaviti i iduće godine.

To je potvrdila direktorica hotelijerske udruge UPUHH Iva Bahunek, poručivši da bi hotelima bilo jako važno konačno razjasniti kakve goste u Hrvatskoj želimo te više pažnje posveti suživotu turista i stanovnika kako bi se izbjegli povici turizma i prekomjerni turizam.

"Privatni sektor i hotelijeri puno investiraju i činimo sve što možemo za bolje poslovanje, a kako od države ne možemo previše očekivati, hotelijeri će i dalje biti pokretači turizma", kazale je Bahunek.

Osvrnuvši se na cijene u hrvatskim hotelima, kazala je da su u usporedbi s drugim zemljama s obzirom na kvalitetu još uvijek niže i nude dobar odnos vrijednosti za novac.

>>> UHPA dodijelila ISO certifikate za četrdeset putničkih agencija u Hrvatskoj

Igor Borojević iz Hrvatske turističke zajednice prikazao je ovogodišnje poraste kroz sve mjesece ove godine, osim u ožujku, s naglaskom da će prosinac zbog brojnih i znatno jačih adventskih manifestacija diljem zemlje sigurno biti bolji od lanjskog.

"S više od 18 milijuna dolazaka turista i više od 100 milijuna noćenja ova je godina rekordna, a poraste smo zabilježili sa svih tržišta, pogotovo najveće iz Poljske i UK, dok je jedino tržište s padom noćenja Italija, no vjerujemo da će se to preokrenuti iduće godine", kazao je Borojević.

Predsjednik Kamping udruženja Hrvatske (KUH) Tihomir Nikolaš kazao je da je ova godina za kampove bila najbolja do sada kao i da su najave za iduću godinu jako dobre. On je kritizirao prijedlog zakona o upravljanju državnom imovinom koji je jučer prihvaćen na Vladi, a kojim, kako je rekao, kampovi prelaze u nadležnost ministarstva državne imovine, a ne turizma.

"Iznenađeni smo, a pogotovo smo protiv zabrane podzakupa i koncesije no nadamo se da će u konačnici sve to ipak donijeti pozitivne pomake koje oko turističkog zemljišta već dugo čekamo", poručio je Nikolaš.

>>> Polidor Camping Park osvojio 1. mjesto za najbolji mali kamp

Predstavnici ugostitelja istaknuli su problem previsokog PDV-a, sanitarnih knjižica, radnog vremena u sezoni, kao i radne snage. Neki smatraju da će uvozna radna snaga biti "neobična" među domaćim radnicima te se čak pitaju zašto bi te radnike trebalo plaćati jednako kao domaće, a ne manje.

Poduzetnici iz nautike upozorili su među ostalim na nelojalnu, po nekima i sumnjivu, konkurenciju globalnih charter kompanija, koje u Hrvatskoj osnivaju tvrtke i posluju preko postavljenog charter menadžmenta i za koje nema podataka o poslovanju. Sve to, kako su ocijenili, stvara privid kako se nautički segment razvija, ali u pozadini je puno toga neuređenoga, što domaćim charter, najčešće obiteljskim tvrtkama, donosi probleme.

Predstavnici obiteljskog turizma naglasili su ovogodišnje odlične rezultate te vrste smještaja, u kojemu je ostvareno najviše noćenja. Ocijenjeno je da je to tako, ne samo zbog najviše turističkih kreveta u tom smještaju nego i zbog rasta kvalitete ponude, konkurentnih cijena, doživljaja destinacija i načina života domaćina.

24. travanj 2024 22:28