Aktualno
StoryEditor

Trajektna luka Soline otvara se u svibnju nakon dvogodišnjeg čekanja na pristupnu cestu

26. Siječanj 2018.

Nova trajektna luka Soline, koja će povezivati Trogir sa susjednim otocima Drvenikom velim i Drvenikom malim, bit će otvorena u svibnju, do kad će se izgraditi 257 metara duga pristupna cesta koja je nužna za njezino funkcioniranje, najavili su u petak na gradilištu te ceste splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

"Kad pristupna cesta bude dovršena, luka Soline bit će stavljena u funkciju, a tako će se poboljšati prometna povezanost trogirskoga kopnenog područja s obližnjim otocima Drvenikom velim i Drvenikom malim", rekao je župan Boban.

>>> Jadrolinija: Tržište liberalizirano, ali konkurencije nema na vidiku

Po njegovim riječima, radove s 2,7 milijuna kuna financira Splitsko-dalmatinska županija, a Grad Trogir je dao oko tri milijun kuna za otkup zemljišta i potrebnu dokumentaciju. Bilić je istaknuo kako zbog neizgrađene pristupne ceste "imamo dvije godine izgrađenu, a neiskorištenu luku Soline".

Župan Boban i trogirski gradonačelnik Bilić posjetili su danas i otoke Drvenik veli i Drvenik mali, koji, kako su rekli, dvadesetak godina imaju teškoća s vodoopskrbom.

"Ove godine izradit ćemo projektnu dokumentaciju za postavljanje (podmorskih) vodovodnih cijevi do dvaju otoka - Drvenika velog i Drvenika malog koje će stajati između 800.000 i milijun kuna", rekao je Boban.

Bilić je istaknuo kako se na tim otocima povećava izgradnja apartmana, a planirana je i gradnja kampova, što će pridonijeti razvoju turizama, za što je nužno osigurati kvalitetnu vodoopskrbu.

>>> Nova vizija Elona Muska: Stići na bilo koje mjesto na Zemlji unutar sat vremena

"Trogirski turizam je u velikom razvoju. U prosincu smo imali porast boravka turista na trogirskom području za 20 posto u odnosu prema prosincu godinu dana prije, a prema dosadašnjim najavama, turistička sezona u ljeto 2018. bit će u porastu za 20 do 30 posto u odnosu prema lani", istaknuo je Bilić.

Upozorio je kako bi u Trogiru na ljeto mogao biti prometni kolaps ako se do tada ne završi novi Čiovski most.

"Imamo obećanja Hrvatskih cesta i ministra mora, prometa i infrastrukture da će gradnja Čiovskog mosta biti završena do 1. srpnja te vjerujemo kako će se taj rok poštovati jer bi bila katastrofa ako bismo ove ljetne sezone morali patiti zbog prometne gužve na trogirskom području koje bismo bili rasterećeni završetkom gradnje Čiovskog mosta", rekao je Bilić.

>>> Butković: Žalbe na izbor izvođača usporit će gradnju Pelješkog mosta

Istaknuo je kako je izgradnja tog mosta u najavljenim rokovima iznimno važna i zbog sanacije starog mosta u Trogiru, koji je nedavno oštećen.

"Za sanaciju starog mosta bit će nužno dvadesetak dana zaustaviti promet preko njega, a to će biti moguće jedino kad se pusti u promet novi Čiovski most", objasnio je Bilić, ističući kako je završetak gradnje novoga Čiovskog mosta "pitanje života na Čiovu i u Trogiru".

19. travanj 2024 19:06