Aktualno
StoryEditor

Tram 11: Naše pjesme i danas su aktualne, društvo se nije puno promijenilo

07. Travanj 2018.

Poslije više od desetljeća, zagrebački hip-hop pioniri Tram 11 krajem prošle godine ponovno su zajedno stali na pozornicu, i to pred krcatom, u rekordnom roku rasprodanom velikom dvoranom Doma sportova. Reunion je nastavljen u studiju, gdje su započeli rad na povratničkom albumu, a idućeg tjedna, točnije 12., 13. i 14. travnja, u Tvornici kulture kreću dalje i s koncertima. Kako je došlo do najvećeg glazbenog comebacka posljednjih godina, što se sve događalo u međuvremenu te kako danas gledaju na scenu i vlastite početke, otkrili su nam General Woo (Srđan Ćuk) i Target (Nenad Šimun).

Povratak Tram 11-a zasigurno je najveći glazbeni događaj prošle godine. Kako je cijela priča krenula i kakva su bila vaša očekivanja od ponovnog okupljanja?

Woo: Krenula je kada smo na mom nastupu u Tvornici skužili koliko je ekipa poludjela kada je na dvije stvari izašao Target. Nakon toga smo se našli i odlučili napraviti povratnički koncert. U priču je uletio Los Angeles Agency i prvo smo trebali svirati u maloj dvorani Doma sportova, ali su ulaznice prodane za 18 dana ili tako nešto. Doživljavali smo šok za šokom, sve pozitivno, naravno. Veliku dvoranu smo isto rasprodali 45 dana ranije, čak je postojala ideja da se prebacimo u Arenu, no od toga smo odustali, ponajprije zbog samih uvjeta. Dom sportova je puno opušteniji, i nama i publici, ne moraš sjediti na stolicama i te fore. Poslije koncerta smo shvatili da bi trebali nešto smisliti i za sve koji su izvisili, i to su u osnovi ove tri večeri u Tvornici.

Prilikom nedavnog razgovora s Vidukom iz Kojota, pričao mi je kako uoči povratničkog koncerta na Brijačnici nije ni razmišljao što će dalje biti s bendom, već mu je bilo važno jedino da se to odradi kako treba. Je li i s vama bila slična situacija ili ste i prije Doma sportova odlučili da ćete snimati novi materijal, nastaviti tamo gdje ste stali?

Target: Na početku smo planirali samo koncert. Bilo je indicija da bi Tram 11 trebao nešto napraviti, puno ljudi nas je kroz godine pitalo hoćemo li opet raditi zajedno. Poslije tog nastupa smo odlučili snimiti novi materijal i sve što ide uz to.

Woo: Potražnja za ulaznicama je bila tolika da smo shvatili kako trebamo nastaviti dalje, ali se pričalo samo o koncertu.

Target: Ako nam bude dobro na stageu, bit će nam dobro i u studiju.

U pripremi je DVD s tog koncerta, no kada možemo očekivati povratnički album?

Woo: Da, DVD izlazi najesen, a album negdje početkom iduće godine. U prvoj polovici sigurno.

https://www.youtube.com/watch?v=RAl1hhKMxNg

Hoćete li objavljivati neke singlove prije toga?

Woo: Bit će singlova s DVD-a, stare stvari u novom ruhu, snimljene uživo s bendom. Nadam se da ćemo pred kraj godine izbaciti i novu pjesmu, onako za zagrijavanje.

Posljednji put zajedno ste pisali pjesme prije nekih petnaestak godina, koliko se u odnosu na stare dane izmijenio kreativni proces, način na koji radite glazbu?

Target: Nije puno, a i nemamo neku rutinu u stvaranju, pjesme nastaju na različite načine. Nekad te "zašora" neki beat, a drugi put krene od teksta ili ideje. Jako spontano, puno rima pišemo kao freestyleove i iz toga se izrodi dobar rap na koji onda gradimo refren.

Woo: To je naš stari sistem. I sami tekstovi će biti pisani kao Tram 11, a ne kao kada radimo samostalno. Imamo razvijene vlastite stilove izvan benda, ali znamo kako Tram 11 treba zvučati.

Target: Prosto i bezobrazno, sa stavom. Tvrdi zagrebački zvuk rapa.

Na koncertima nastupate s bendom, hoće li i na albumu biti takvih pjesama?

Woo: Ne, a i naši Funksteri nisu tipičan bend. "Dirigent" je DJ sa sampleom, dok se ostali uklapaju u to. Radimo na staru foru, s Kooladeom kao producentom i "kičmom" svega, no bit će tu i Sett, DJ Sunny Sunny... Dogodit će se vjerojatno da će i ekipa iz benda doći tu i tamo, kada bude trebalo podebljati neki bubanj ili bas. To sam radio i na svojim albumima.

Prije nekoliko mjeseci reizdali ste prvijenac "Čovječe, ne ljuti se". Kako vam danas zvuče stvari koje ste radili kao dvadesetogodišnjaci? Da možete, biste li nešto promijenili ili napravili drugačije?

Target: Ne bi. I prije smo radili stvari koje su bile ispred svog vremena, nitko se do tada nije bavio rapom na profesionalnoj razini, osim ekipe iz Blackouta. Sve te pjesme su kvalitetno napravljene, jako smo zadovoljni njima, i glazbom i tekstovima.

Woo: Više se čudimo kako smo s toliko godina pisali tako ozbiljne stvari, ni danas ne bi mijenjali niti jednu riječ. Tematski su još uvijek aktualne.

Target: Ni društvo se nije puno promijenilo.

https://www.youtube.com/watch?v=2eLmWW-In6w

U drugoj polovici devedesetih, hip-hop je predstavljao, zajedno s Fiju Briju bendovima, Stojedinicom i Feralom, otpor režimu, ili ga se barem danas tako doživljava. S odmakom od par desetljeća kako gledate na vašu ulogu u svemu tome?

Woo: Bio je to nekakav otpor iako ne u političkom smislu poput Ferala ili Stojedinice. Mi smo možda bili otpor generacije koja je htjela da nakon rata krenemo tamo gdje je cijeli svijet, da budemo u trendu. Ali kad pogledaš, i dan-danas te ploče predstavljaju otpor, uvijek idemo kontra kursa.

Vašim reunionom cijela je scena dobila snažan vjetar u leđa, u medijskom smislu izašla iz undergrounda. Ne samo oni iz devedesetih, nego i mlađi reperi koje sluša brdo klinaca, ali tek sada se o njima može čitati u mainstream medijima.

Woo: To je posljedica Doma sportova. Ne samo medijski, nego smo dobili i hrpu publike. Kako Tram 11, tako i čitava scena. Svi nastupi su puni, od underground događanja do većih koncerata. I stranih, a pogotovo domaćih. Bilo koji reper kada radi koncert bude krcato: Kuku$, Krankšvester koji su izvanžanrovski, ali dolaze iz naše rap priče, najesen sviraju u Domu sportova, Nered i Stoka su upravo najavili koncert, također u Domu sportova... Nadamo se da će mala dvorana biti rasprodana, u jednom i u drugom slučaju. Mislilo se da je sve to umrlo, da ne postoji. Mala smo zemlja, u Hrvatskoj ako nisi u medijima i na telki, široj masi prolaziš ispod radara. Kada su novinari navalili na nas zbog reuniona, nadali smo se da će svi koji su na sceni iskoristiti tu priliku i ozbiljnije shvatiti čitavu priču. Opet se otvaraju neke mogućnosti – Pendrek izdaje album za Aquarius, Suicidal je potpisao s Dallasom... No, najvažniji su bili mediji, nevjerojatno je koliko imaju utjecaja.

Imam osjećaj da angažirani tekstovi uz par časnih iznimaka polagano nestaju iz rapa, pa i rocka. Vidite li među današnjim izvođačima nekoga tko nastavlja tradiciju glazbenog bunta, započetu još u danima punka i novog vala?

Woo: Na trap albumima ne, oni su više zabavljači, ograničeni su na teme poput komada, love i droge. Među reperima će uvijek biti onih koji će provlačiti socijalne stvari kroz svoje tekstove, čak i neki koji se zafrkavaju, Bolesna braća na primjer. Oni kroz zezanciju ubacuju neke društvene fenomene.

https://www.youtube.com/watch?v=6hBZdXa1DIc

Mislite li da je danas, u vrijeme interneta, društvenih mreža i tehnoloških čuda, mladim bendovima lakše nego što je bilo vama kada ste počinjali?

Woo: Mislim da je nama ipak bilo lakše. Raditi muziku je bilo teže jer nismo imali tehnologiju kao danas, ali su postojale radio postaje, televizije i novine čiji su urednici bili poput filtera, posebno za glazbu. Samim time, većina onoga što je završavalo u eteru je moralo biti kvalitetno. Tako se dolazilo i do izdavača koji su predstavljali "next level". Danas je drugačije: svi smo na internetu, brdo je informacija, klinci čim snime prve stvari ih bacaju na YouTube što nikako nije dobro. Mi nismo imali YouTube – da bi nas netko čuo morali smo napisati stotine tekstova i repati doma pred svojih pet prijatelja da bi došli u priliku napraviti demo snimke. Današnji klinci nemaju tu predodžbu, feedback, ne mogu dobiti osjećaj da li je nešto kvalitetno napravljeno. Također, puno je toga na internetu besplatno, zbog čega izdavači nemaju razloga nekoga otkriti i izdati mu album, već igraju na sigurno i rade s provjerenima, onima koji mogu prodati određenu količinu CD-a. Traperi, međutim, odbijaju izdavati za diskografske kuće i mislim da je šteta za njihovu scenu, kao i za Krankšvester, što barem nekoliko albuma nije izašlo u fizičkom obliku.

Bliže se koncerti u Tvornici, što spremate, planirate li izvesti i neke nove pjesme?

Woo: Ne, jer ih nismo ni uvježbavali, većina novih stvari su još radne verzije. Set-lista će sve tri večeri biti manje-više ista, naš klasični repertoar iako ćemo mijenjati raspored pjesama ovisno o gostima.

Tko vam sve gostuje?

Woo: Suicidal, Dekadenti, Stoka u četvrtak i petak, grupa Oni i Pendrek. Pokušali smo okupiti sve koji na hip-hop sceni rade nešto što mislimo da vrijedi.

Kada smo zadnji puta radili intervju, rekao si mi da ti je žao što Tram 11 nikad nisu napunili Dom sportova. Sada kad ste odradili i to, imate li još uopće neostvarenih ambicija u glazbi?

Woo: Razmišljali smo, ako ćemo ikada ponovno raditi tako veliki koncert, željeli bismo da to bude open-air. Isto "masovnjača", za barem 10.000 ljudi!

20. travanj 2024 13:50