09. lipanj 2019.

Translatotron: Googleov prevoditelj odsada bez greške ‘skida‘ i vaš glas

Googleovi istraživači ‘istrenirali‘ su neuronski mrežu kako bi mogla mapirati glasovni otisak s jednog jezika na drugi.

Možda zvuči komplicirano, ali radi se o Googleovom prevoditelju koji osim što prevodi, zadržava i glas izvornog govornika. To je u mogućnosti učiniti jer umjetna inteligencija pretvara audio ulaz direktno u audio izlaz bez posredničkih koraka, piše Technology Review.

Tradicionalni prevoditelji ili translacijski sustavi prvo pretvaraju zvuk u tekst, a zatim ponovno u zvuk, pritom gubeći karakteristike izvornog glasa.

Novi Googleov sustav je nazvan ‘Translatotron‘ i ima tri komponente od kojih su sve prate zvučni spektrogram govornika, koji se često naziva glasovni otisak.

Prva komponenta koristi neuronsku mrežu koja mapira audio spektrogram ulaznog jezika u audio spektrogram drugog jezika.

Druga komponenta pretvara spektrogram u audio zapis koji se može reproducirati, dok treća komponenta ‘lijepi‘ vokalne karakteristike i osobine izvornog jezika natrag u konačni audio izlaz.

Translatotron je trenutno u fazi testiranja i do sada je testiran samo prijevod sa španjolskog na engleski i još nije savršen, ali već sada pokazuje potencijal za komercijalnu upotrebu u bližoj budućnosti, a kako sve to zvuči možete provjeriti na linku.