05. lipanj 2018.

Transparent poput ‘Ne daj se Cetino!‘ kontaminira cijelo područje protiv investicija na 20 godina

Konzultant švicarske energetske kompanije Alpiq Ivica Jakić na Liderovoj je konferenciji ‘Energetska budućnost Hrvatske‘ upozorio da strane energetske investicije sve više zaobilaze Hrvatsku i odlaze u  države regije i u Skandinaviju.

>>> MZOE u idućem periodu europskog financiranja vidi priliku i za hidroelektrane na rijeci Savi

- Vani nas ne vide tako loše, pitanje je samo brzine kako se investicije odvijaju. Mi smo predivna država za veliki odmor, ali jesmo li dobra država za veliki ili mali posao? Imamo svoje prednosti u svakom slučaju, ali imamo i mane. Strane investitore većinom interesiraju obnovljivi izvori energije, odnosno ulaganja s feed-in tarifom. Stranih investitora više nema u normalnim uvjetima, čekaju gdje će im se pojaviti prilika. Energetske investicije odlaze u Bugarsku, Tursku, Rumunjsku, Albaniju, Crnu Goru, pa čak i Finsku koja gradi nuklearne centrale – rekao je Jakić.

Kao dobre stvari po kojima je Hrvatska percipirana među stranim energetskim ulagačima Jakić je izdvojio vertikalno ustrojstvo energetskih tvrtki, njihova visoka profitabilnost i stabilno poslovanje, visoku stručnost višeg menadžmenta te praćenje tehnologije i znanstvenih noviteta

Stranci najviše zamjeraju Hrvatskoj pravnu nesigurnost. Govoreći o tome, Jakić je istaknuo primjer različitih tumačenja poreznih davanja.

- Primjerice, Porezna uprava kaže da moramo platiti PDV na uvezenu energiju, a da ćemo ga dobiti natrag kad izvezemo. Porezni nadzor, pak, kaže da nismo dužni platiti PDV, ali smo onda dužni platiti trošak poreznog nadzora, a država nam onda vrati kasnije to što smo uplatili s kamatom. O parafiskalnim nametima ne treba posebno govoriti, ali jeste li znali da za crpljenje jednog kubnog metra vode treba platiti devet raznih parafiskalnih nameta. Na sve to dolazi i neizvjesnost sudskih sporova i njihovo trajanje – rekao je Jakić dodavši da se s dijelom poteškoća ulagači susreću i zbog kompetitivnih odnosa politike na nacionalnoj i lokalnoj razini.

>>> HEP ide snažnije u vjetar i solare, RWE namjerava s HEP-om graditi solarnu elektranu

Poseban problem kojeg stranci vide prilikom razmatranja ulaganja je oporezivanje rada umjesto kapitala, što onemogućuje odgovarajuće plaćanje stručnjaka jer se ukupni trošak za najviše plaće eksponencijalno penje. Kao dobre stvari po kojima je Hrvatska percipirana među stranim energetskim ulagačima izdvojio je vertikalno ustrojstvo energetskih tvrtki, njihova visoka profitabilnost i stabilno poslovanje, visoku stručnost višeg menadžmenta te praćenje tehnologije i znanstvenih noviteta. No, sve to je moguće ugroziti jednim transparentom.

- Kad se jedan transparent razvije, onda to nosi posljedice. Ne daj se Cetino! Savršen transparent. Ali jednom kad ga razvijete to vidi cijeli svijet i kontaminirali ste svoje područje za idućih deset do dvadeset godina jer će ulagači i u druge sektore voditi računa o tome – smatra Ivica Jakić.

>>> Otvorena 7. Liderova konferencija ‘Energetska budućnost Hrvatske’

Upozorivši na projekte koje susjedne države već provode ili su provele, Jakić je preporučio da se energetskim investicijama bave timovi koji su iznad politike, ali uz potporu projektima uz suglasnost svih parlamentarnih stranaka.