Korona i biznis
24. prosinac 2016.

Traže se izmjene zakona koje bi koncesionare potakle na investicije u turistička zemljišta

U Ministarstvu turizma su potvrdili da je u pripremi novi Zakon o turističkom zemljištu, uz tvrdnju da su ‘‘izmjene praktički već zaokružene i vrlo konkretne‘‘, iako s detaljima ne žele izlaziti u javnost dok se prijedlog ne predstavi Ministarstvu imovine i Državnom odvjetništvu.

- Prijedlog ide u smjeru zaštite interesa države, ali i omogućavanja investicijskog vala koji će se dogoditi po donošenju predloženih izmjena - rekli su iz Ministarstva turizma za Novi list koji piše da je postojeći zakon tek 2010. godine uredio status turističkog zemljišta u državnom vlasništvu koji koriste hotelske tvrtke i kampovi, ali se on zbog velikih problema s vlasništvom, odnosno imovinskim odnosima teško primjenjuje.

Zakonom je naime određeno da zemljište koje nije ušlo u temeljni kapital privatiziranih tvrtki, a one ih koriste, u slučaju kampova pripada državi, a u slučaju hotelskih tvrtki lokalnim vlastima. No, zbog nerazjašnjenih imovinskih odnosa, jer se u brojnim slučajevima hotelska poduzeća sude s lokalnim vlastima oko vlasništva, ubiranje koncesija za korištenja tog zemljišta ide otežano. Isto je i u kampovima gdje postoje suvlasničke zajednice u kojima su i država i lokalne vlasti i trgovačka društva.

‘Jamstvo‘ za investicije

U takvim okolnostima turističke tvrtke i kampovi strahuju da im država neće produžiti koncesiju, zbog čega se ustežu od značajnih ulaganja u dodatne sadržaje koje bi mogli izgubiti zajedno s najmom ako je zemljište u vlasništvu države.

Uz pozivanje na neimenovane izvore iz Vlade, Novi list navodi da će novi zakon razriješiti takav ‘gordijski čvor‘, olakšati ulaganja i potaknuti investicije, posebice u kampovima gdje je država vlasnik zemljišta, kroz neki oblik jamstva. Primjerice, država bi mogla obešteti one koji će investirati tako da, ukoliko koncesiju dodijeli nekom drugom, ponudi novac u vrijednosti ulaganja. Druga je opcija da se, ovisno o stanju u kojem se nalazi objekt u koji je društvo investiralo, taj objekt procijeni i da se za tu vrijednost produži trajanje koncesije.

Sugovornici Novog lista vjeruju da bi se tako trgovačka društva motiviralo da ulažu u turističke sadržaje i tamo gdje nisu vlasnici zemljišta, a hoće li im takvo rješenje biti primamljivo vidjet će se nakon što Vlada objavi svoj prijedlog zakona.