Aktualno
StoryEditor

Tražene cijene kuća u Velikoj Britaniji naglo pale

21. Kolovoz 2023.

Tražene cijene kuća u Britaniji oštro su pale u kolovozu jer su sve veći troškovi hipoteka potaknuli prodavače da smanje očekivanja o tome što mogu dobiti za svoje nekretnine, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Web stranica Rightmove objavila je da su prosječne tražene cijene za domove pale za 1,9 posto, što je najveći mjesečni pad u kolovozu od 2018. godine i dvostruko veći od uobičajenog pada tijekom ljeta.

Britansko tržište nekretnina, koje je procvat dosegnulo tijekom pandemije Covida-19, oslabilo je jer je britanska središnja banka zbog visoke inflacije oštro povećala kamatne stope.

Hipotekarni zajmodavci Nationwide i Halifax prethodno su izvijestili o padu prodajnih cijena u srpnju.

Istraživanje Rightmovea također je pokazalo da je broj prodavanih kuća pao za 15 posto u odnosu na  2019. godinu, prije pandemije.

Prodaja kuća koje obično traže prvi kupci pala je za nešto blažih 10 posto, odražavajući skok najamnina za nekretnine u toj kategoriji od 12 posto tijekom prošle godine, objavio je Rightmove.

Ukupna prodaja kuća na tržištu pala je za 10 posto u odnosu na kolovoz 2019.

Prosječne tražene cijene kuća bile su dva posto ispod najviše cijene u svibnju, ali su, odražavajući porast potražnje tijekom pandemije, ostale 19 posto više nego u kolovozu 2019. godine, istaknuo je Rightmove.

27. travanj 2024 07:42