Aktualno
StoryEditor

Treći mjesec zaredom pala industrijska proizvodnja u Hrvatskoj

29. Lipanj 2018.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju pala 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već treći mjesec zaredom kako pada, ali sporije nego mjesec dana prije.

Prema u petak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u svibnju porasla 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine skliznula 0,7 posto. To je pad treći mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja skliznula 1,3 posto na godišnjoj razini.

- Tako je, uz iznimku u veljači ove godine, nastavljen pad obujma industrijske proizvodnje koji traje od studenog 2017., navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

>>>Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala 1,3 posto, ponajviše u EU

Od kraja prošle godine industrijska je proizvodnja vrlo nestabilna, pa je u posljednjih sedam mjeseci pala u njih šest. U tom je razdoblju proizvodnja porasla samo u veljači, za 3,3 posto.

- Razmjerno nepovoljna kretanja u industriji koja su započela još u posljednjem tromjesečju 2017. ukazuju na pad potražnje za domaćim proizvodima koji dolazi i od usporavanja gospodarske aktivnosti na hrvatskim izvoznim tržištima, navodi se u analizi RBA.

U svibnju je na godišnjoj razini najviše pala, za 9,9 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula 4,1, a energije 3,2 posto.

>>>Ekonomska klima pala u lipnju, potrošači se ‘snažno oneraspoložili’

S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 5,8, a intermedijarnih proizvoda za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

U prvih pet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 0,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To „jasno ukazuje da je gospodarstvo, unatoč solidnom rastu osobne potrošnje, blago usporilo s rastom. Stopa rasta industrijske proizvodnje u prosjeku će tijekom 2018. biti nešto niža od prošlogodišnje, odražavajući usporavanje gospodarske aktivnosti i u Hrvatskoj i u EU”, zaključuju analitičari RBA.

U prošloj je godini industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla za 1,9 posto.

25. travanj 2024 19:00