Aktualno
StoryEditor

Trećina europskih kompanija smanjuje ulaganja zbog Brexita, svaka deseta povlači se iz Britanije

27. Lipanj 2018.

Trećina europskih tvrtki planira smanjiti investicijsku potrošnju zbog Brexita, a više od desetine njih očekuje da će se potpuno povući iz Britanije, pokazalo je istraživanje švicarske banke UBS.

>>>O’Leary: Brexit je najveće ekonomsko samoubojstvo u povijesti

Dok polovica od ukupno 600 tvrtki iz eurozone obuhvaćenih istraživanjem ne očekuje promjene u investicijskim planovima, udio onih koje su naznačile moguće smanjenje ulaganja u idućih šest do 12 mjeseci porastao je prvi puta u dvije godine, dosegnuvši 34 posto.

UBS je proveo anketu u razdoblju od 8. do 29. svibnja kako bi utvrdio reakcije na Brexit među kompanijama od kojih 82 posto ulaže u Velikoj Britaniji, piše Reuters.

Od anketiranih tvrtki, njih 13 posto navelo je da planiraju povući sve kapacitete iz Britanije, dok 31 posto njih planira povući veliku većinu kapaciteta.

>>>Troškovi britanskih kućanstava zbog Brexita rastu do tisuću funti

Petina anketiranih kompanija ne namjerava seliti kapacitete a pet posto njih planira proširiti poslovanje u Velikoj Britaniji.

Anketirane kompanije najviše brine neizvjesna budućnost Europske unije a slijede nejasnoće oko Brexita i mjere kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Najpoželjnije su pak destinacije za ulaganja za gotovo polovinu anketiranih tvrtki zemlje eurozone dok središnju i istočnu Europu preferira njih 31 posto.

>>>Pokret Leave.EU kažnjen zbog nepravilnosti u financiranju kampanje

Budući da se još ne naziru jasnije naznake poslovnog i regulatornog okruženja u Britaniji nakon Brexita u ožujku iduće godine, kompanije sve glasnije upozoravaju na te probleme.

Tako su njemački Siemens i europski zrakoplovni koncern Airbus prošlog tjedna objavili da bi izostanak dogovora EU-a i Britanije o odnosima nakon Brexita mogao ugroziti buduće investicije, pa i njihov ostanak u zemlji, što bi moglo ugroziti veliki broj britanskih radnih mjesta.

>>>Objavljeni e-mailovi: Rusi se miješali i u Brexit

Britansko udruženje proizvođača i trgovaca automobila upozorilo je pak u utorak da su nova ulaganja u britansku automobilsku industriju prepolovljena zbog neizvjesnosti koja prati Brexit.

24. travanj 2024 05:32