12. studeni 2018.

Trendovi na društvenim mrežama: Tvrtkama sve teže do kupaca

Iz godine u godinu mijenjaju se trendovi na društvenim mrežama koji oblikuju načine na koje se te iste mreže i koriste. Tvrtkama postaje sve teže povezati se s potrošačima na društvenim mrežama zbog rastućeg tržišnog natjecanja, ali i sveprisutnih algoritamskih promjena koje sve više utječu na vidljivost online sadržaja.

Kako bi uspjeli u ovom izrazito promjenjivom krajoliku, brendovi moraju razumjeti kako korisnici danas koriste društvene mreže te planirati ili čak predvidjeti kako će ih potencijalni potrošači koristiti u budućnosti.

Već smo vidjeli kako su neki veliki trendovi na društvenim mrežama iskočili ove 2018. godine. Tu se posebno misli na video, live, chat i glasovno pretraživanje koje je dominiralo industrijom ove godine. Gledajući prema 2019. godini, velike tvrtke i brendovi moraju što prije shvatiti što će se tražiti i kako će se koristiti društvene mreže u narednoj godini kako bi se izdvojili iz mase i došli do toliko željenog kupca.

>>>Društvene mreže izazivaju ovisnost korisnika

Problem za tvrtke nastaje i pri odabiru društvenih mreža na kojima će biti prisutne s obzirom na sve veći broj kandidata, ali i sve veći broj mladih koji postaju potencijalni potrošači a disperzirani su po razno raznim društvenim mrežama.

Pitanja koja se nameću tvrtkama su: koje društvene mreže potrošači koriste, vjeruje li publika sadržaju koji dijelim, koje će društvene mreže biti najuspješnije za promociju poslovanja u 2019. godini te kako moji potrošači žele komunicirati s brendom?

Pitanja su to, na koja, na sreću postoje odgovori zahvaljujući HubSpotu koji je proveo istraživanje na ovu temu za europsko tržište.

Koje se društvene mreže koriste?

S velikim brojem društvenih mreža, postaje teško identificirati koja je najvažnija za vaše klijente i za vaše poslovanje. Provedeno istraživanje pokazuje kako Europa i ostatak svijeta gaje jednake preferencije – većina favorizira Facebook, dok je najomraženija mreža Snapchat. Također, u istraživanju se navodi kako u Europi ipak nešto manje ljudi koristi Twitter, Instagram i LinkedIn kada se radi usporedba s ostatkom svijeta.

Vjeruju li korisnici sadržaju na društvenim mrežama?

Što više lajkova i sheranja sadržaja koji se objavljuje postalo je tek pola posla koji tvrtke moraju odraditi. Ove godine pojavilo se pitanje povjerenja u sadržaj koji se dijeli. Fake news je postao mainstream izraz i koristi se više nego ikad prije. U moru sadržaja, postalo je teško prepoznati, posebno u Hrvatskoj, što je prava a što lažna vijest.

>>>Trendovi u telekomunikacijama: Blockchain diže rejting ‘nesigurnom’ internetu stvari

HubSpotovo istraživanje pokazalo je da se sadržaju koji se dijeli preko Linkedina najviše vjeruje, dok najmanje povjerenja korisnici imaju u sadržaj dijeljen preko Snapchata i Facebooka.

Gdje se oglašavati?

I ovo je postalo izrazito važno pitanje za sve tvrtke koje se oglašavaju na društvenim mrežama. Iako je Facebook najpopularniji i oglašavanje na ovoj mreži je zaista jednostavno, napraviti to uspješno postalo je izazov s kojim muku muže razni digitalci smišljajući što bolji copy koji bi privukao potencijalne klijente.

Suprotno globalnim trendovima, potrošači u Europi su najkritičniji glede sadržaja koji vide na Facebooku, gdje je polovica sudionika u istraživanju navela kako ne vjeruju sadržaju na ovoj društvenoj mreži. S druge strane, potrošači širom svijeta slažu se da je sadržaj koji se dijeli na LinkedInu najvjerodostojniji.

Ovi podaci sugeriraju da je najlakše do vjernog kupca doći preko Linkedina, dok će se tvrtke na Facebooku morati potruditi vratiti povjerenje u sadržaj i oglase koji dijele.

Koliko će se u budućnosti koristiti društvene mreže?

Sada kada znamo kojim se društvenim mrežama najviše vjeruje i koje se najviše koriste ostaje pitanje hoće li tako biti i u budućnosti? Prema istraživanju, 25 posto ispitanika je reklo kako smatraju da će sve manje koristiti društvene mreže, dok većina ipak smatra da će vrijeme provedeno na društvenim mrežama ostati isto, a neznatan broj ispitanika navodi kako misli povećati upotrebu društvenih mreža.

A što sve to znači za vašu tvrtku?

Ako korištenje društvenim mreža bude u padu, jasno je što čeka tvrtke na tim istim mrežama. Facebook je prva mreža koja je smanjila broj pojavljivanja sadržaja koje tvrtke mogu isporučiti, što znači da bi organski doseg u 2019. godini mogao biti još manji, osim ako ne uložite koju kunu u promociju ili koristite video sadržaj koji Facebook simpatizira.

>>>Facebook povećao prihode ‘pišljivih’ 33 posto

Također, pridruživanje grupama na Facebooku može biti jedan od načina kako vaš brend može biti u interakciji s potencijalnim kupcima.

Kako potrošači komuniciraju s vašim brendom?

Istraživanje je pokazalo veoma zanimljivu činjenicu. Iako su potrošači najskeptičniji prema sadržaju na Facebooku, on i dalje ostaje najpopularnija društvena mreža kada je riječ o upoznavanju i povezivanju s određenim brendom. To za tvrtke znači da održavanje pozitivne online slike brenda, te uvijek svježe informacije ostaju najbolja praksa. Potrošači će se najprije okrenuti Facebooku kako bi saznali novosti i dobili informacije o poslovanju određenog brenda, navodi se u istraživanju.

Osim toga, aplikacije za chat, poput Facebook Messengera postale su jedinstven način za interakciju između potrošača i brenda. Na globalnoj razini ovakav vid interakcija je u porastu dok u Europi još uvijek stagnira.