Aktualno
StoryEditor

Trendovi - Prodor brendova inovativnijih od Applea

21. Listopad 2016.

Svaki će marketinški stručnjak i/ili medij kao jedan od ključnih čimbenika uspjeha na tržištu navesti pojam inovativnost. On je postao neodvojiv dio modernog poslovanja, nešto što se podrazumijeva u kompanijama koje drže do sebe. No pitanje je koliko kompanija zaista nudi proizvode i usluge koji su toliko drugačiji ili napredni(ji) da mijenjaju čitavu kategoriju proizvoda ili će inovativnost biti prva asocijacija potrošača na njihovo poslovanje. Globalno poznat magazin Fast Company, koji prati teme iz biznisa, dizajna i tehnologije, odlučio je sastaviti listu kompanija kojima je inovativnost uistinu dio poslovnog DNK, a ne floskula u marketinškoj komunikaciji. Zanimljivo, premda bi većini potrošača prva na pamet pala kompanija Apple, žiri iz Fast Companyja svrstava je tek na sedmo mjesto od ukupno deset najinovativnijih kompanija na svijetu. Čelne su pozicije zauzele prilično mlade kompanije koje se mogu pohvaliti da, baš kao što je to nekad činio Steve Jobs, transformiraju biznis u kojem posluju i inoviraju ne samo svoje već i poslovanje konkurencije.

Transformacija medija Na prvom mjestu liste Fast Companyja nalazi se jedan inovativan medijski brend – Buzz Feed, koji je, kako piše, dobrano uzdrmao svjetsko medijsko tržište. Buzz Feed je, kao digitalnu medijsku kompaniju, prije ravno deset godina osnovao Jonah Peretti. Za razliku od drugih medija koji se međusobno nadmeću ekskluzivnosti ili kontroverznosti sadržaja, Peretti je želio stvoriti jedinstveni portal koji se od ostalih razlikuje i vrstom sadržaja i načinom na koji objavljuje vijesti. Vrlo brzo korisnici su prepoznali njihove postove koji su, kako bi se to lijepo reklo, ‘šerabilni‘ te takozvane ‘listicles‘, kombinaciju članaka (articles) i lista. Buzz Feed danas ima jedanaest različitih izdanja, od Australije do Meksika, a vrijednost kapitala do siječnja 2016. popela mu se na 300 milijuna dolara. Za BuzzFeed je specifično i što su u njemu brzo shvatili da je za ozbiljan portal potrebno objavljivati ozbiljne vijesti i teme, ali i njih su obrađivali na isti način kao i zabavan sadržaj (u gifovima, listama, s hrabrim naslovima, naglaskom na autorski pečat i sl.). Također, u promociji su se na vrlo mudar način naslonili na društvene mreže, preko kojih dolazi više od 75 posto njihova prometa. Oko 20 posto prometa stiže sa Snapchat Discovera, koji su lansirali prošle godine, a u posljednje vrijeme jačaju i ‘videosekciju‘, koja također privlači milijunsku publiku (tutorijal S‘Mores Dip pogledan je više od 123 milijuna puta). BuzzFeed slovi kao medij koji se najbolje prilagodio zahtjevima moderne, digitalizirane publike; uspijeva privlačiti investicije od srodnih kompanija (nedavno je dobio financijsku injekciju od 200 milijuna dolara od NBC Universala) te je vrlo izgledno da će uskoro izaći i na burzu. Iza BuzzFeeda, na listi Fast Companyja nalazi se svemogući Facebook. Mark Zuckerberg je lansiranjem te društvene mreže postao jedan od najvećih inovatora u digitalnom dobu, a daljnjim pametnim poslovnim odlukama uspijeva pravdati taj status. Kao da mu milijarda aktivnih korisnika na dan nije bila dovoljna, Zuckerberg sa svojim timom osvaja tržište aplikacija, ostalih društvenih platformi, a uskoro će i virtualne stvarnosti. Naime, njihova aplikacija Messenger danas ima više od 800 milijuna instalacija, a nakon preuzimanja broj korisnika Instagrama narastao je na 400 milijuna. Svoj utjecaj u digitalnom svijetu povećali su kupnjom WhatsAppa pretprošle godine, a velike planove imaju i s Oculus VR-om, opremom za virtualnu stvarnost, kojoj predviđaju veliki uspjeh u mjesecima koji slijede.

Digitalija je sve Možda neočekivano, ali apsolutno opravdano, žiri Fast Companyja je na brončano, treće mjesto svoje liste deset najinovativnijih kompanija stavio američku farmaceutsku kompaniju CVS Health, koju nazivaju ‘one-stop‘ trgovinom zdravlja. Prije dvije godine kompanija je prošla rebrendiranje i odlučila se na farmaceutskom tržištu plasirati kao brend koji ide ukorak s modernim tehnologijama i koji je mnogo više od lanca apoteka i privatnih klinika. Da je to tako, dokazala je otvaranjem Digital Innovation Laba u Bostonu prošle godine, gdje razvija aplikacije i alate koji pomažu korisnicima sa zdravstvenim problemima i onima koji preventivno vode računa o svom zdravlju. Recimo, lansirala je aplikaciju kompatibilnu s pametnim satom (Apple Watchem) preko koje pacijenti mogu skenirati nalaze, na daljinu ispunjavati medicinsku papirologiju ili namjestiti podsjetnik kada je vrijeme da popiju tabletu. U svojim je trgovinama, osim lijekova i usluga brzog pregleda, odlučila nuditi zdravu hranu, ali i programe edukacije. Potonje također radi na inovativan način. Naime, sklopila je partnerstvo s IBM-om tako da njezini pacijenti, putem sustava artificijelne inteligencije, mogu naučiti sve o rizicima za njihovo zdravlje te tako izbjeći potencijalne bolesti. CVS se bolje nego ijedna farmaceutska kompanija na svijetu koristi blagodatima modernih tehnologija, izdvaja ogroman novac u istraživanje i razvoj, što joj se, na kraju dana, i više nego isplati.

Novo lice usluga Jedna od inovativnih kompanija za koju se također može kazati da vješto upotrebljava dostupne digitalne alate je Uber. Rak-rana domaćih, a i svjetskih taksista svojim je specifičnim načinom poslovanja promijenio sliku tržišta autoprijevoznika. Uber se nakon samo šest godina poslovanja prometnuo u jedan od najmoćnijih startupova na svijetu, čija se vrijednost procjenjuje na nevjerojatnih 50 milijardi dolara. Kako navodi Fast Company, podaci o korisnicima najvrednija su Uberova imovina. Na osnovi njih, kompanija može personalizirati svoje usluge te tako povećati potražnju, ali ih unovčiti tako što sklapa partnerstva s drugim kompanijama. Prošle su godine tako gosti lanca hotela Starwood dobivali ekstrapopuste ako se koriste Uberom, a Uber je s lancem zauzvrat dijelio podatke o korisnicima. Unatoč kontroverzama poput neprekidnih sukoba s vozačima taksija, Uber neumorno širi svoje poslovanje. Trenutačno je prisutan u 68 zemalja, a prošle je godine uložio milijardu dolara na širenje poslovanja u Indiji te 1,2 milijarde u Kini. Baš kao što Uber transformira način na koji se korisnici koriste taksi-uslugama, Netflix mijenja način na koji se konzumira TV sadržaj. Kompanija ima više od 75 milijuna pretplatnika u 190 zemalja, a izgledno je da će se u idućim godinama ta brojka znatno povećati. Njezina filozofija da korisnici gledaju što hoće i kad hoće (objavljuje čitave sezone popularnih serija) smeta tradicionalnim TV i produkcijskim kućama koje će, pritisnute Netflixom, morati transformirati i svoje poslovanje. Ako je suditi prema spomenutim primjerima, inovativnim će se kompanijama, u punom smislu te riječi, smatrati one koje se koriste svim prednostima digitalnog svijeta u svom poslovanju. To je jedini način da ostanu konkurente i ne padnu u zaborav.

19. travanj 2024 11:33