Aktualno
StoryEditor

Trendovi u telekomunikacijama: Blockchain diže rejting ‘nesigurnom‘ internetu stvari

03. Veljača 2018.

Nevjerojatan rast takozvane blockchain tehnologije (lanac blokova koji drži transakcije kriptovalutama) i interneta stvari (IoT) otvorio je mnogobrojna pitanja. Od onih kako tu nevjerojatnu tehnologiju maksimalno iskoristiti u svim oblicima života i biznisa do onih o sigurnosti. Studija konzultantske kuće Gartner procjenjuje da će do 2030.  blockchain dodati 3,1 bilijun dolara vrijednosti svjetskom biznisu, a druga analiza pokazuje da će globalno IoT tržište s 157 milijardi dolara vrijednosti u 2016. skočiti na 457 milijardi do 2020. Stručnjaci kažu da čovječanstvo zbog blockchaina i IoT-a očekuju veće promjene od onih što ih je itko mogao zamisliti.

Ključ za hakere

Kad se spoje dvije vruće tehnologije kao što su internet stvari i blockchain (lanac blokova koji drži transakcije kriptovalutama), dobiva se kovanica biot, kipući akronim koji bi mogao drastično promijeniti poslovne modele. Pametni gradovi i kompanije već ga testiraju, primjerice u zdravstvu i trgovini.

Milijarde pametnih uređaja koji su povezani na internet stvari (IoT) uistinu bi mogli transformirati domove, gradove i živote, kažu svjetski stručnjaci. Upozoravaju pri tome kako bi mogli stvoriti i ozbiljne sigurnosne glavobolje. Spomenute, nazovimo ih, aplikacije ili bolje rečeno tehnologije, poremetit će postojeće procese u različitim svjetskim industrijama, uključujući proizvodnju, trgovinu, transport, financijski sektor i zdravstvo. Usprkos tom napretku, sigurnost ostaje velika briga za ekosustav IoT-a jer izlaže više uređaja, goleme količine podataka, partnere opskrbnog lanca i zajednicu u cjelini sigurnosnim problemima. Primjerice, u zdravstvenom su sustavu privatnost i kontrola pristupa podacima ključni. Kako se povećava povezanost različitih uređaja koji nadziru medicinske podatke pacijenta u realnom vremenu, povećavaju se i ulazne točke za hakere. Kako se, možemo reći čak i eksponencijalno, množi broj IoT uređaja, njima vrlo često nedostaju standardi provjere autentičnosti kako bi korisnički podaci ostali sigurni. Temeljna infrastruktura bit će oštećena budu li hakeri imali mogućnosti prodrijeti kroz širok raspon pametnih uređaja. Kako bi se osigurala vjerodostojnost, provjera autentičnosti i standardizacija svih elemenata IoT-a ključna je za sveopće prihvaćanje ove tehnologije.

Sigurnosna alternativa

Blockchain i kombinacija kriptografskih procesa ‘iza njega‘ nudi zanimljivu alternativu jer postoje načini kako distruptivna tehnologija blockchaina može pomoći u rješavanju mnogih sigurnosnih problema i pitanja povjerenja. Tako se blockchain tehnologija može upotrijebiti za praćenje podataka i spriječiti dupliciranje s bilo kojim drugim ‘zlonamjernim‘ podatkom (virusom, trojanskim konjem…). Uvođenje IoT uređaja i tehnologije može biti složena, a distruptivna ‘glavna knjiga‘ blockchaina prikladna je za pružanje automatske identifikacije uređaja, automatske provjere autentičnosti i besprijekorno sigurnog prijenosa podataka. Budući da je blockchain napravljen za decentraliziranu kontrolu, sigurnosna shema koja se na njoj temelji mora biti veća (slojevitija) od tradicionalne. A snažna zaštita koju ima blockchain protiv neovlaštene krađe podataka može spriječiti da jedan neželjeni uređaj ometa onaj kućni, tvornički, transportni sustav.

>>>Blockchain, rudari i kreatori: Mali rječnik kriptovaluta

Lanac blokova obećavajuća je sigurnosna zaštita interneta stvari. Kao što štiti kriptovalute, stvara uvjerenja da je podatak legitiman i da su procesi dobro definirani.

Nadalje, umjesto da se u sigurnost prijenosa podataka uključi treća strana, IoT senzori mogu podatke razmjenjivati kao blockchain. Jednako tako, blockchain omogućuje autonomnost uređaja (‘smart contract‘, pametni ugovor), individualni identitet, integritet podataka i podržava međusobnu komunikaciju uklanjajući tehnička uska grla. IoT uređaji izravno su povezani s blockchainom, stvarajući  povijest povezanih uređaja u slučaju problema kao i za njihovo rješavanje.

IoT rješenja temeljena na blockchain tehnologiji pogodna su za pojednostavnjivanje poslovnih procesa, poboljšanje korisničkog iskustva i postizanje većih ušteda.

- Blockchain je obećavajuća sigurnosna zaštita IoT-a na isti način iz zbog istih razloga kako štiti kriptovalute. Stvara uvjerenja da je podatak legitiman i da su procesi kojima se unose novi podaci dobro definirani - kaže Ahmed Banafa, stručnjak za IoT i predavač na sveučilištu San Jose.

Jednostavnije s bitcoinom

Problematična sigurnost glavna je prijetnja općoj sklonosti prema umrežavanju uređaja. Prečesto im nedostaju standardi provjere autentičnosti kako bi svi podaci ostali sigurni.

Problem sigurnosti IoT-a mora se riješiti zbog toga što podaci koji se kreću od senzora i ugrađenih procesora mogu promijeniti, primjerice način na koji urbanisti postavljaju bolnice ili autobusne postaje u prostor. No blockchain nije apsolutno rješenje problema. Bitcoin, kriptovaluta koja se temelji na blockchain tehnologiji, mnogo je jednostavniji problem za rješavanje nego sigurnost IoT-a. U slučaju bitcoina blockchain samo pomiče ‘digitalne novčanike‘ te kriptovalute od jednog anonimnog vlasnika k drugome. Potpuna autentifikacija uređaja, sigurnost i kontrola mnogo su složeniji problem.

>>>Buterin: Ethereum će moći parirati Visi za par godina

- Upotreba blockchaina samo za prijavu uređaja ne može vam mnogo pomoći. Potrebna nam je infrastruktura za upravljanje uređajima i kontrolu nad onim koji ima pristup podacima - kaže Thomas Hardjono, glavni tehnolog MIT Connection Sciencea. U svom nedavno objavljenom znanstvenom članku Hardjono opisuje IoT okvir temeljen na blockchain tehnologiji koji je nazvao ChainAnchor.

Taj okvir odnosi se na sigurnost uređaja s aktivacijskim i sigurnosnim slojevima koje podržavaju proizvođači uređaja, pružatelji podataka i neovisne treće strane. U tom članku tvrdi da neke ili sve spomenute strane mogu dobiti dozvolu licenciranja ili prodaju anonimnih podataka koje dobivaju iz IoT uređaja. Primanje podataka moglo bi pokrenuti inicijative vanjskih agencija koje bi sudjelovale u blockchainu, čime bi pridonijele dodatnoj snazi procesora (CPU), a tako bi se povećalo ‘zdravlje‘ cijelog sustava.

>>>Ukrajina usvaja blockchain za praćenje svake transakcije u javnoj administraciji

Blockchain ima potencijal transformirati način na koji se poima sigurnost IoT-a, a to je zapravo posljedica još veće mogućnosti – promišljanja o problemima online identiteta koji se već desetljećima nakupljaju. Stručnjaci kažu da internet nije dizajniran za transakcije koje se danas odvijaju. Naši komunikacijski protokoli nemaju dovoljno informacija o identitetu pojedinca ili uređaja. Ulozi su mnogo veći od toga da senzori u nekoj tvornici budu online. Počinje novo vrijeme obnove digitalne infrastrukture.

19. travanj 2024 11:10