Aktualno
StoryEditor

TRENIRANJE STROGOĆE: Kako je propala prometna reforma s drakonskim kaznama

16. Ožujak 2019.

S vremena na vrijeme vlast nas plaši crnim statistikama i brojem poginulih u prometu. Iskusniji znaju da je to samo ‘topnička priprema‘ – slijedi novi paket propisa kojima će se pooštriti kazne za sve moguće prekršaje kako bi se još malo nahranila nezasitna proračunska neman.

Nekad davno strepio sam od odredbi usmjerenih prema mladim vozačima, a sad više pozornosti posvećujem rigoroznijem pristupu prema generaciji kojoj se polako približavam (67+)… Sve u svemu, rasprava o novostima u prometnom zakonu nekako je prošla kraj mene, osim što sam zapazio pravno dvojbenu odredbu o oduzimanju vozila. A čim policija može diskrecijski primjenjivati propise – od oduzimanja vozila do legitimiranja novinara – to ne može izaći na dobro.

Pitali smo MUP što se želi postići najnovijim odredbama, odnosno koji je mjerljivi cilj postavljen. Dobili smo tek očekivanje da će se povećavanjem novčanih kazni smanjiti broj prekršaja. Nije specificirano planira li se novim drakonskim paketom smanjiti broj nesreća/poginulih/ozlijeđenih za dva, deset ili dvadeset posto, a ni u kojem bi se roku trebalo ostvariti. Pa će tako nove izmjene jednog dana zasigurno dobiti sve pohvale (bude li ih ocjenjivala politička opcija koja je sad na vlasti) ili će ‘veliki neuspjeh‘ biti razlog da sljedeća politička opcija na vlasti posegne za svojim paketom promjena.

Kako god, cijeli festival treniranja strogoće neslavno je propao i prije nego što je stupio na snagu. Subotnje zataškavanje okolnosti i naknadno političko obezvređivanje jednog prekršaja i prometne nesreće probušilo je MUP-ove drakonske prijedloge kao balon od sapunice. Nakon toga uzaludna su i neuvjerljiva sva gostovanja ozbiljnih policajaca koji u velikoj kampanji na svim mogućim TV kanalima objašnjavaju potrebu većih kazni.

Dok najviši državni dužnosnici mogu bez političkih posljedica voziti bez vozačke dozvole, svaka nova kazna za prometni prekršaj bit će mali referendum protiv ovakvog HDZ-a.

20. travanj 2024 15:09