Aktualno
StoryEditor

Trgovački sudovi spremni za e-sudovanje, odvjetnici ubrzano rade certifikate

15. Ožujak 2019.

Okruglim stolom ‘Odvjetnici i tehnologija današnjice’ u Hrvatskoj odvjetničkoj komori obilježen je 37. Dan hrvatskih odvjetnika, na kojem se raspravljalo o tehnološkim dostignućima kao alatu pomoću kojeg će se unaprijediti pravosuđe.

U priopćenju HOK-a stoji kako se upravo u daljnjim tehnološkim iskoracima, ali i odgovornim i konzistentnim zakonodavstvom, lišenim dnevno-političkih i populističkih natruha, leže značajni resursi ubrzanja i efikasnosti pravnog poretka, a time i ostvarenje ljudskih prava i vladavine prava u cjelini.

Tema nije slučajno odabrana jer, podsjećaju u HOK-u, Ministarstvo pravosuđa trenutno provodi pilot projekt elektronske komunikacije odvjetnika i trgovačkih sudova gdje je do danas certifikacijom obuhvaćeno oko 50 posto hrvatskih odvjetnika. Ubrzano se radi na na tome da certifikat dobiju svi odvjetnici jer su u trgovačkim sudovima, prema izvješćima Ministarstva pravosuđa, već ispunjene pretpostavke za potpunu primjenu ovog važnog načina komuniciranja. Josip Šurjak, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, istaknuo je da bit i napredak pravosuđa leži u legalnoj i stručnoj suradnji odvjetnika, sudaca i državnih odvjetnika.

Osim njega, govornici Okruglog stola bili su i dopredsjednik HOK-a Mladen Klasić, Ondrej Laciak i Janez Starman - dopredsjednici Slovačke, odnosno Slovenske odvjetničke komore i Lovro Kovačić, član Stručnog vijeća Odvjetničke akademije Hrvatske odvjetničke komore. Intencija ovog okruglog stola, kako stoji u priopćenju, bila je da se čuju razmišljanja odvjetnika iz zemalja kontinentalnog prava o tehnološkim postignućima kojim bi se ubrzali sudski postupci, no bez kvalitetnog zakonodavstva implementacija tehnologije neće puno unaprijediti pravosuđe.

25. travanj 2024 03:55