Aktualno
StoryEditor

Trgovinski rat: EU naciljao legendarne američke brendove

07. Ožujak 2018.

Nakon najava američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina koje posljednjih dana pune medijske stupce i privlače pažnju javnosti, Europska unija počela je s pripremama za uvođenje kaznene carine na uvoz legendarnih američkih brendova podižući tako pritisak na SAD, javlja Bloomberg.

EU planira primijeniti stopu poreza od 25 posto do vrijednost od 2.5 milijarde eura američkih dolara, što se odnosi na niz potrošačkih, poljoprivrednih i proizvoda od čelika uvezenih iz SAD-a ako Trump ostvari svoje prijetnje. Uvođenje kaznene carine šalje političku poruku Washingtonu.

>>>Trump zaprijetio uvođenjem carina na europske automobile

Predsjednik Zastupničkog doma SAD-a, Paul Ryan, javno je iznio zabrinutost zbog mogućih posljedica trgovinskog rata, te je pozvao Trumpa da odustane od prijedloga. Uz Ryana još je nekolicina američkih dužnosnika iskazala zabrinutost.

U Europi isto tako vlada zabrinutost zbog Trumpova protekcionizma, prvenstveno zbog gospodarske važnosti izvoza čelika. Ta industrija godišnje generira prihode od oko 170 milijardi eura, što čini više od 1 posto BDP-a Europske unije, te izravno zapošljava više od 300 tisuća radnih mjesta.

Republikanci se protive carini

Europa će uvesti carine na uvoz košulja, traperica, kozmetike, ostale robe široke potrošnje, motocikala i čamaca u vrijednosti od oko 1 milijarde eura, na sok naranče, burbon, kukuruz i druge poljoprivredne proizvode primijenit će se carina do iznosa od 951 milijun eura, a na čelik i druge industrijske proizvode do 854 milijuna eura.

>>>Posljedice svjetskog trgovinskog rata mogle bi poljuljati gospodarski rast

Trumpovi Republikanci protive se uvođenju carina, a tim potezom Bijela kuća riskira izazivanje protumjera na globalnoj razini.

Europska komisija u ponedjeljak je s predstavnicima europskih vlasti raspravljala o mogućim protumjerama, a predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker sa svojim će suradnicima danas nastaviti raspravu. Komisija razmatra i podnošenje tužbe WTO-u protiv SAD-a, kao i uvođenje ‘zaštitnih mjera‘ koje bi trebale spriječiti da čelik namijenjen izvozu u SAD iz ostatka svijeta bude preusmjeren na europsko tržište i preplavi ga.

20. travanj 2024 08:28