11. svibanj 2018.

Trgovinski rat: Kineski div ZTE na rubu propasti zbog Amerike

Kineski proizvođač mobitela i telekomunikacijske opreme ZTE najveća je žrtva sve oštrijeg američko-kineskog trgovinskog rata. Kako javljaju svjetski mediji, kompanija vrijedna oko 20 milijardi dolara prekinula je većinu svojih operacija nakon odluke američke vlade da zabrani bilo kakvu poslovnu suradnju domaćih tvrtki sa ZTE-om.

Službeni razlog je kršenje sankcija Iranu i Sjevernoj Koreji, zbog čega je kompanija platila kaznu od 1,2 milijarde dolara, no vjerojatnije je da se sada radi o još jednom neprijateljskom potezu kojim Amerika pokušava zaustaviti tehnološko napredovanje zemlje okarakterizirane početkom godine kao glavne prijetnje globalnoj premoći SAD-a.

>>> Američka politika prema Iranu najjače ‘ošamarila‘ Boeing, Airbus i GE

Prema Bloombergu, sljedeća dva tjedna bit će ključna za opstanak jednog od najvećih svjetskih proizvođača telekom opreme i mobitela koji je obavijestio javnost da su sve veće operacije do daljnjeg prekinute, što se odnosi na prodaju njihovih proizvoda. Najveći problem nije toliko nemogućnost prodaje opreme na američkom tržištu, koliko gubitak pristupa krucijalnim dobavljačima dijelova poput Qualcomma i Lumentuma, zbog čega je ZTE ostao bez zaliha i mogućnosti da ih obnovi.

‘Kao posljedica zabrane, veće operativne aktivnosti u kompaniju su prekinute‘, stoji u priopćenju kompanije burzi u Hong Kongu. ‘Kompanija i povezane strane aktivno komuniciraju s relevantnim američkim odjelima u svrhu modificiranja ili poništenja naredbe američke vlade i pozitivnog ishoda‘. Jedina nada je stoga promjena odluke, premda trenutno ozračje u odnosima Kine i SAD-a ne obećava u tom pogledu.