29. svibanj 2019.

Trgovinski rat pravi zbrku na robnim burzama u Chicagu i Peruu

Trgovinski rat između SAD-a i Kine se nastavlja, što utječe ne kretanje vrijednosti dionica, valuta i robnih burzi.

Ako se akteri ne dogovore, na snagu će stupiti carine koje bi mogle uzrokovati  usporavanje gospodarskog rasta, kako u Kini tako i u SAD-u. Navedena situacija se odražava i na američki dolar koji jača u odnosu na ostale svjetske valute. S obzirom na to da se radi o dva najveća svjetska gospodarstva posljedice trgovinskog rata će biti dalekosežne i utjecat će na ostatak svijeta.

Iako je u SAD-u vikend bio produžen zbog Dana sjećanja nije bilo za očekivati snažne turbulencije kojima svjedočimo na najvećoj robnoj burzi  u Americi - Chicago Mercantile Exchangeu.

Odmah po otvaranju burze nakon praznika sve je djelovalo mirno, no već u utorak situacija se zahuktala i cijene su porasle za nevjerojatnih 20 usd/st čemu već dulje vrijeme nismo imali prilike svjedočiti.

Tako je cijena sojine sačme s 325 €/t porasla na 345 €/t što će mnoge, koji su riskirali i terminski kupovali još krajem prošle godine, obradovati dok će one koji kupuju na spotu, od mjeseca do mjeseca prema potrebama, užasnuti.

U prilog porastu cijena svih žitarica idu i povoljni vremenski uvjeti u obliku kiše u Americi. Situacija je slična našoj: kiša, kiša, kiša!

U Peruu je dosad zabilježen ulov ribe u iznosu od 825 000 mt, dok kvota iznosi 2,1 milijun mt. Zalihe ribljeg brašna u Kini su vrlo visoke i za sada nema na vidiku novih nabavki što znači da će preostalih 40 000 mt neprodanog ribljeg brašna ostati u kontejnerima dok se ne pojavi potencijalni kupac. Ako bi to ipak bila Kina, zalihe bi se popele na  vrtoglavih 270 000 mt.

Do sada je ugovoreno i plasirano je oko 240 000 mt ribljeg brašna što je polovica od ukupne količine koja će biti proizvedena nakon ispunjenja kvote.

Kupci su se povukli i čekaju poteze proizvođača i ponuđača posebice zbog informacije da je Kina kupila riblje brašno po 50 usd/mt nižoj cijeni od one koja trenutno kotira na tržištu.

Bit će zanimljivo pratiti daljnji tijek događaja kako u Peruu tako i u Chicagu.