Aktualno
StoryEditor

Trgovinski spor: Njemačka sve jasnije pokazuje popustljivost SAD-u

01. Svibanj 2018.

Pokazujući još jednom da je mala pred velikima i velika pred malima, Njemačka je u odgovoru na nastavak američke ucjene Europske unije carinama na čelik i aluminij zauzela uočljivo ‘mekan‘ stav. Amerika je, naime, odlučila jučer za mjesec dana produžiti izuzeće Europske unije i niza saveznika od carina na čelik i aluminij, ali uz jasnu prijetnju da to neće više raditi, ako ne dobije ustupke s druge strane.

Predsjednika Donalda Trumpa posebno svrbe automobili, točnije slaba prodaja američkih auta na europskom tržištu, pa pokušava ovakvim zavrtanjem ruke iskamčiti ustupke u tom pogledu. I dok je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom zauzela otpočetka čvrst stav, odbivši pregovarati dok se Uniji ne da trajno izuzeće od carina, njemačka vlada već tjednima daje dvosmislene izjave u kojima se naslućuje slabo prikrivena želja za popuštanjem Amerikancima.

>>> EK nezadovoljna Trumpovom odgodom uvođenja carina produžuje se nesigurnost tržišta

Kako javlja Financial Times, službeni Berlin je poručio kako je od ‘velike važnosti da je EU odlučila razgovarati sa SAD-om, kao i da to nastavi činiti‘, dodajući da bi ‘trebalo razviti pozitivnu trgovinsku agendu u interesu obiju strana‘.

Ministar gospodarstva Peter Atmeier bio je i nešto jasniji dan ranije, upozorivši Uniju da ne započinje trgovinski rat sa SAD-om jer se time riskira transatlantski odnos, dok je šef parlamentarnog odbora za vanjske poslove Norbert Röttgen izjavio kako EU ne bi trebala odgovoriti istom mjerom, nego pokušati postići dogovor s Amerikom.

S druge strane, francuska je vlada uputila nešto drugačiji poziv Uniji, tražeći da ostane ujedinjena prema američkoj prijetnji.

>>> Proizvodnja čelika porasla zbog uvođenja carina 

‘Nema razloga koji mogu opravdati jednostrano uvođenje carina na čelik i aluminij Europskoj uniji‘, poručili su francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire i ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian. ‘EU kontinuirano daje do znanja svoju otvorenost razgovoru o problemima pristupa tržištu u interesu obiju strana, onog trenutka kada carine budu uklonjene‘, jasni su u Komisiji.

Da je poziv na jedinstvo potreban, ne potvrđuje samo slučaj Njemačke, već i Ujedinjenog Kraljevstva u kojem su bili oduševljeni američkom odlukom, iako je u većini drugih europskih prijestolnica ocijenjena kao najobičniji nastavak ucjene.

20. travanj 2024 02:56