21. veljača 2019.

Tri generacije profesora objavilo novu knjigu: Istraživanje turističkih tržišta

Promocija novog izdanja knjige Istraživanje turističkih tržišta koja je danas održana na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, okupila je predstavnike akademske i poslovne zajednice, izvršne, sudbene vlasti te turističke industrije.

Novi projekt rezultat je trogodišnjeg rada autorskog trojca, redom profesora sa Ekonomskog fakulteta: Mire Marušić, pionirke istraživanja tržišta u Hrvatskoj, Darka Prebešca, vrhunskog stručnjaka iz područja turizma i avioprijevoza te Josipa Mikulića, najmlađeg autora već sada prepoznatog po kvaliteti i količini znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim publikacijama.

[caption id="attachment_376202" align="aligncenter" width="350"] Promocija knjige ‘Istraživanje turističkih tržišta‘ na Ekonomskom fakultetu; Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Knjiga je specifična  po tome što su autori jedan drugome do sada bili profesori i mentori. Osim što sadrži mnoga teoretska znanja i originalnu metodologiju istraživanja tržišta, knjiga je bogata praktičnim primjerima. Naime, čak 25 vanjskih autora istraživalo je na 19 poslovnih slučajeva čiji su detalji objavljeni u knjizi, čime je dostignuta visoka praktična razina koja će biti dobar putokaz svim dionicima turističke industrije u privatnom i javnom sektoru.

Autorica Mira Marušić na predstavljanju knjige pričala je o samim počecima razvoja istraživanja tržišta u bivšoj Jugoslaviji početkom 60-tih godina prošlog stoljeća, autor Josip Mikulić istaknuo je da publikacija nadilazi okvire klasičnog udžbenika upravo zbog velikog broja poslovnih slučajeva, a idealni začetnik ideje o pisanju knjige, Darko Prebežac zahvalio je svim suradnicima i institucijama koje su pomogle u realizaciji projekta koji se ‘kuhao‘ tri godine.

- Ponosan sam na knjigu i činjenicu da je ona rezultat rada tri generacije znanstvenika, čiji odnos nikad nije doveden u pitanje. Štoviše,  prerastao je u prijateljstvo - izjavio je Prebežac.