29. rujan 2016.

Tri mjeseca 16 studenata sudjelovalo u projektima ‘Generalna proba‘ i ‘IT Lab‘ Erste banke

Jasmina Trstenjak
Jasmina Trstenjak

Kako bi studentima omogućila da naučeno znanje o ekonomiji i IT-u primijene u poslovnoj okolini, Erste banka i ovog je ljeta provela programe stručne prakse ‘Generalnu probu‘ i ‘IT Lab‘. Cilj je studentima predočiti stvarni poslovni život, što uključuje dobrog mentora, praktičan rad i prve male, ali prave odgovornosti. Za svaki program odabire se do deset najboljih studenata i provodi se tri ljetna mjeseca, od 15. lipnja od 15. rujna, 40 sati na tjedan. Studentima se isplaćuje i naknada.

Izvrsni rad s mentorima

U programu ‘Generalna proba‘ ove je godine sudjelovalo devetero studenata. Franjo Brzović, student pete godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, jedan je od njih: – Svim studentima na završnim godinama studija preporučio bih da prođu ovaj program jer je izvrsno iskustvo. Zahvalio bih cijelom timu Erste banke koji nas je mnogo naučio, a posebno mentorima koji su bili vrlo dobri i fleksibilni prema nama – govori Franjo. ‘Generalna proba‘ program je stručne prakse koji se proveo drugu godinu zaredom, a namijenjen je svestranim redovitim studentima prve godine diplomskog ili završne godine preddiplomskog studija ekonomskog smjera u Zagrebu i Rijeci. Osim edukacijskog dijela, koji se sastoji od uvodnog predavanja i treninga mekih vještina, praksa obuhvaća rad s mentorom i uključivanje u redoviti rad organizacijskih jedinica banke. Onima koji se istaknu omogućuje se nastavak rada nakon završetka prakse. Prošle godine praksa je bila omogućena samo studentima iz Zagreba, a ove su se godine mogli prijaviti i studenti iz Rijeke koji su ondje obavljali praksu.

Konkretna praksa

Pozitivna iskustva mogu se čuti i od praktikanata ‘IT Laba‘. Mirjana Jukić Bračulj s pete godine Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu kaže da su tri mjeseca u IT odjelu u kojem je radila bila lijepo i zanimljivo iskustvo. – Imala sam odličnog mentora i upoznala sam mnogo zanimljivih ljudi te doživjela ozračje velike tvrtke. Da opet imam takvu priliku, sigurno bih ponovila to iskustvo – ističe Mirjana. Program stručne prakse ‘IT Lab‘ ove se godine provodio prvi put i prošlo ga je sedmero studenata. Studentima tehničkih fakulteta omogućuje stjecanje praktičnog znanja i vještina u jednom od najvećih (bankarskih) IT sustava u regiji, i to u segmentu ‘Change the Bank‘, zaduženom za razvoj programskih rješenja i konkretnih projekata te mjerodavnom za digitalno bankarstvo u Hrvatskoj. Osim toga, omogućuje daljnji profesionalni razvoj u mentorskom radu sa stručnjacima te program edukacija i radionica. Erste banka je u oba programa predočila studentima stvarni poslovni život i, ističe voditelj Službe selekcije i razvoja Vladimir Dujić, nadaju se da su spremni zakoračiti u pravi poslovni svijet. – Iznimno me veseli što će to biti upravo u Erste banci jer gotovo svi praktikanti koji su završili fakultet ili su pri kraju nastavljaju raditi kod nas – kaže Dujić.