Aktualno
StoryEditor

Tri savjeta koja vam mogu pomoći u otkrivanju lažnih vijesti na Facebooku

25. Svibanj 2019.

U bespućima interneta kojim kruži ogromna količina informacija teško je nekada razaznati što je informacija, a što lažna vijest. Uoči izbora za EU parlament, Facebook je zaoštrio borbu protiv fake newsa širenjem svoje mrežu lokalnih provjeravatelja vijesti. Tako je i hrvatski Faktograf, portal HNS-a i GONG-a, jedan od ‘stražara‘ koji provjeravaju sadržaj objavljen na Facebooku, s ciljem da do čitatelja dođe što manje netočnih informacija.

No i čitatelji sami moraju biti svjesni postojanja lažnih vijesti, te se zaštititi uzimajući sve informacije koje upijaju ‘sa zrnom soli‘.

Evo tri načina kako prepoznati lažne vijesti:

  1. Obavezno provjerite izvor - sigurno već imate određene medije kojima vjerujete (iako i oni mogu nasjesti na lažne vijesti), a ako vam web stranica na kojoj je vijest objavljena nije poznata, pročitajte više o njoj u rubrici ‘about‘ i prema tome ocijenite može li se smatrati vjerodostojnom ili možda ima neku korist od objavljene priče.
  2. Upitajte se što nedostaje u vijesti - pročitajte cijelu vijest, a ne samo naslov i provjerite ima li u njoj lažnih slika, videa, navode li izvore...
  3. Kako se osjećate čitajući vijest - kreatori lažnih vijesti pokušavaju manipulirati vašim osjećajima, izazivati bijes ili zabrinutost kako bi dobili više klikova.

Više savjeta o tome kako otkriti lažne vijesti pročitajte ovdje.

25. travanj 2024 08:37