24. travanj 2018.

Triglav otkupio većinski udjel u Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu

Raiffeisenbank Austria (RBA) i Triglav Grupa u utorak su potpisali sporazum o prodaji većinskog udjela u Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu (RMOD), kojim je RBA prodao većinski dio svog udjela u RMOD-u od 75 posto minus jednu dionicu, a zadržao 25 posto plus jednu dionicu.

Sukladno strategiji poslovanja na hrvatskom tržištu i jačanjem pozicije bankarskih te financijskih usluga, Raiffeisen banka je odlučila smanjiti udjel u segmentu osiguravateljskih usluga, kaže se u priopćenju u kojem se ne iznosi vrijednost transakcije.

>>>Pavić: Mirovinski fondovi na vrijeme su se riješili dionica Agrokora, mirovine nisu ugrožene

RMOD je i dalje jedino mirovinsko osiguravajuće društvo u Hrvatskoj ovlašteno za isplatu mirovina iz obveznog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje (II i III stup) te uspješno posluje više od 15 godina, dodaje se.

Nakon završenog razdoblja štednje u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima do sada je mirovinu u RMOD-u ugovorilo više od 24.000 korisnika pri čemu je dobar dio korisnika iz dobrovoljnih mirovinskih fondova već u potpunosti zaprimio isplatu svoje privremene mirovine ugovorene na pet godina, a dio korisnika mirovina iz obveznih mirovinskih fondova vratio se u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kako bi koristio za njih povoljniju mirovinu.

>>>Lovrinović: Drugi mirovinski stup je obmana, sapunica

Na dan 1. travnja 2018. godine u isplati je bilo ukupno 11.557 aktivnih ugovora o mirovini, od toga 276 ugovora o mirovini iz obveznog mirovinskog osiguranja, kaže se u priopćenju.

"S obzirom na činjenicu da RMOD uspješno posluje više od 15 godina, možemo reći da je poslovanje stabilno i da RMOD svaku godinu završi s pozitivnim računom dobiti", dodaje se.

>>>Novi broj Lidera: Mičević: Mirovinski fondovi mogli bi u 5 godina riješiti gruntovnicu i katastar

Poslovna suradnja s Triglavom ne utječe na rad niti mijenja poslovnu politiku prema Raiffeisen društvu za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. (RDMF), s kojima RBA uspješno nastavlja daljnji rad, ističu iz RBA.

Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. upravlja s tri obvezna mirovinska fonda i sedam dobrovoljnih mirovinskih fondova.

>>>Mirovinski fondovi doprinose građana oplodili s pedesetak posto

S krajem ožujka 2018. godine u Raiffeisen obveznim mirovinskim fondovima bilo je više od 561.000 članova i ukupna imovina pod upravljanjem je bila viša od 28 milijardi kuna, dok je Raiffeisen dobrovoljnim mirovinskim fondovima više od 75.000 članova, a ukupna imovina svih fondova veća je od 1,3 milijarde kuna, kaže se u priopćenju.

Od početka rada pa do kraja ožujka 2018. godine prosječni godišnji prinos Raiffeisen obveznog mirovinskog fonda kategorije B iznosio je 5,84 posto, dok je Raiffeisen obvezni mirovinski fond kategorije A ostvario prinos od 8,3 posto, a Raiffeisen obvezni mirovinski fond kategorije C prinos od 7,53 posto, navodi se u priopćenju RBA.

>>>Mirovinski fondovi PBZ CO i Erste Plavi novi većinski vlasnici crikveničkog Jadrana

Putem Ljubljanske burze o potpisu ugovora izvijestili su i iz Triglav osiguranja, iz kojeg napominju da je ugovor potpisan s odgođenim uvjetima, prije svega dobivanjem suglasnosti regulatora.

Grupa Triglav ovom kupnjom ulazi na hrvatsko tržište mirovinskih osiguranja, širi svoje poslovanje i jača položaj u Hrvatskoj sukadno strategiji razvoja i rasta grupe, ističu iz Triglav osiguranja.