Aktualno
StoryEditor

Trudeau: Kanada neće poslovati s Boeingom dokle god nas žele tužiti

19. Rujan 2017.

Kanadski premijer Justin Trudeau u ponedjeljak je rekao kako vlada neće poslovati s tvrtkom Boeing koju optužuje za napad na kanadsku industriju i pokušava staviti radnike zrakoplovnih kompanija izvan posla, izvještava CBC News.

Trudeauov govor predstavlja najjaču kanadsku retoriku protiv američkog zrakoplovnog diva od kada je Boeing ranije ove godine pokrenuo trgovinski spor s konkurentskom tvrtkom Bombardier iz Montreala.

>>>Kanada pojačano deportira migrante prebjegle iz SAD-a

Doista, Trudeau je također izgledao kao da ostavlja otvorenu mogućnost za isključivanje Super Horneta u cijelosti od bilo kakvog buduće konkurencije da zamijeni staru flotu CF-18 zrakoplova s ​​88 novih aviona.

Takav potez bi bio teško ostvariv s obzirom na zakone o međunarodnoj trgovini, ali ako bude uspješan, to bi moglo predstavljati veliki udarac Boeingu: očekuje se da će 88 novih zrakoplova koštati između 15 i 19 milijardi dolara.

Američki State Department procijenio je prošlog tjedna da će Kanadu stajati više od 6 milijardi dolara kupnja 18 privremenih Super Horneta.

- Očigledno je da smo gledali zrakoplov Super Hornet iz Boeinga kao potencijalnu nabavu naših novih borbenih zrakoplova, rekao je Trudeau tijekom konferencije za novinare na Parlamentu Hill.

- Ali Kanada neće poslovati s tvrtkom koja je nas pokušava tužiti i pokušava našim zrakoplovnim radnicima oduzeti posao, nastavio je.

Trudeau se pojavio uz britansku premijeru Theresa May, kazao je kako će Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo raditi zajedno na obrani Bombardiera, koji ima tvornicu u Sjevernoj Irskoj.

Rekao je da je već jasno izražavala svoje osjećaje u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, netko od Trudeau je također rekao da će čuti od Kanade o Boeingu i Bombardieru.

>>>SAD, Meksiko i Kanada počinju pregovore o ‘reformi’ NAFTA-e

- Razgovarat ćemo o Bombardieru kad se ponovno sastajem s njim kasnije ovog tjedna, rekla je Theresa May.

- Naglasit ću mu važnost Bombardiera u Ujedinjenom Kraljevstvu, a osobito u Sjevernoj Irskoj, zaključila je May.

26. travanj 2024 12:01