Aktualno
StoryEditor

Trump na udaru zbog radnih sporova koji se rješavaju arbitražom

05. Rujan 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Washington Post i The New York Times žestoko kritiziraju Donalda Trumpa, optužujući ga da je odustao od radnika, jer politiku rada usmjerava prema većim ovlastima i pravima poslodavca. Trump, koji je pobjedu na izborima dobio upravo braneći prava radnika i obećavajući nova radna mjesta, sada se našao na udaru američkih medija jer njegova administracija podržava ugovore o radu koji sporove rješavaju izvan sudova.

Ove tvrdnje renomirane američke novine potkrepljuju trima slučajevima na Vrhovnom sudu u kojima se prosuđuju prava i ovlasti poslodavca s jedne, radnika s druge i države, s treće strane.

Meritum pitanja sva tri sudska postupka svodi se na procjenu mogu li poslodavci tražiti od radnika da se dobrovoljno odreknu određenih prava i tako ih onemoguće da sudskim putem traže zaštitu.

Takvi ugovori prisiljavaju radnike da odustanu od mogućnosti da svoja prava traže putem suda, već potpisuju privolu koja znači kako jedino u izvansudskim arbitražnim postupcima mogu tražiti kompenzaciju za svoj rad. Nedavno je, naime, jedan američki sud Uberu dozvolio da sa svojim radnicima i korisnicima potpisuje takve ugovore. Sada je to pitanje na Vrhovnom sudu SAD-a.

>>>Velika pobjeda Ubera u SAD-u: Nezadovoljni korisnici ‘osuđeni na arbitražu’

Minimalna plaća, zaštita od diskriminacije na radnom mjestu i pravo da se vrate na radno mjesto nakon odsluženog vojnog roka, nisu obuhvaćena ovom vrstom ugovora.

- Ako Trumpova administracija uvjeri Vrhovni sud da podrži prava poslodavca kroz ugovore s arbitražnom klauzulom, bit će to kraj radnih parnica potaknutih klasnom akcijom, piše Washington Post.

Osim Ubera, čitav niz američkih tvrtki počeo je primjenjivati ovakve ugovore. United Health Care, AT&T Mobility, Ernst & Young i Hooters već imaju potpisane "privole".

Ova vrsta ugovora posebno se odnosi na vlasnike tvrtki u Silicijskoj dolini, čiji proizvodi počivaju na "privolama". Sada je samo pitanje kako će se prema "privoli" postaviti Bijela kuća, čiji predsjednik smatra da je poduzetništvo vrhunac odgovornosti prema zemlji, obitelji, a pogotovo samome sebi. Međutim, iako The New York Times najavljuje da se država okreće prema poduzetniku, upravo u ovom pitanju, te kako Trump time izdaje radnike kojima je obećao bolje plaće i radna mjesta, poruka iz Ovalnog ureda glasi:

- Predsjednik Trump predan je poticanju rasta ekonomije i stvaranju novih radnih mjesta kroz poduzetničke uspjehe američkih malih i srednje velikih tvrtki, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ninio Fetalvo za New York Timesu.

18. travanj 2024 17:41