Korona i biznis
20. ožujak 2018.

Trump najavio Kini uvođenje 60 milijardi dolara carine

Donald Trump najavio je uvođenje novih nameta prema Kini u iznosu od 60 milijardi dolara godišnjih carina čime je ostvario svoje prijetnje o kažnjavanju Pekinga zbog krađe intelektualnog vlasništva, javlja The Hill.

Viši kongresnici Trumpu su savjetovali uvođenje tarifnog paketa od 30 milijardi dolara, no Trump je iznos odlučio udvostručiti, a carinom će biti pogođeno više od 100 proizvoda.

>>>SAD i EU stale na loptu, ovoga tjedna moguć kompromis oko carina

Trump tvrdi da su ti proizvodi razvijeni korištenjem poslovne tajne američkih kompanija koje je Kina ili ukrala ili ih zatražila u zamjenu za pristup tržištu. Mnogi strahuju da bi Kina mogla uzvratiti udarac što bi izazvalo trgovinski rat koji bi mogao ostaviti drastične posljedice na američko gospodarstvo.

Iako se nedavno najavljene uvozne carine ne odnose na najvažnije trgovinske partnere SAD-a, kao što su Kanada i Meksiko, iz Europske unije smatraju da bi niz zemalja SAD-u mogao nametnuti carine kao protuudarac.

>>>Donohue: Uvođenje carina može dovesti do destruktivnog trgovinskog rata s ozbiljnim posljedicama

Mnogi republikanci protive se uvoznim carinama na čelik i aluminij, a senator Jeff Flake uveo je zakon koji poništava carine. Gary Cohn, pobornik slobodne trgovine, podnio je ostavku na mjesto ekonomskog savjetnika američkog predsjednika, a nameti usmjereni prema Kini će vjerojatno dobiti veliku podršku Republikanske stranke, koji negoduju zbog krađe intelektualnog vlasništva od strane Pekinga.