Aktualno
StoryEditor

Trump najavio povlačenje SAD-a iz Transpacifičkog partnerstva

22. Studeni 2016.

Američki predsjednik pred inauguracijom Doanald Trump je otkrio prve poteze nakon što 20. siječnja iduće godine službeno preuzme dužnost.

Njemački dužnosnici drže da potpisivanje Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama između SAD-a i EU "nije realistično" nakon pobjede Trumpa.

Republikanac tvrdi da će već prvog dana predsjedanja SAD povući iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), sporazuma o globalnoj trgovini između 12 nacija koje pokrivaju 40 posto svjetske ekonomije.

Trump se u videozapisu postavljenom na YouTube zavjetovao da će u prvih sto dana osnažiti kontrolu zlouporabe viza, sasjeći državnu regulaciju i poništiti pojedina "ograničenja koja ubijaju poslove" u proizvodnji energije, uključujući uljni škriljevac, plin i ugljen.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=7xX_KaStFT8[/embed]

Transpacifičko partnerstvo dogovoreno 2015. godine je trebalo produbiti ekonomske veze između Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Pacifičkog prstena, ali sporazum nije ratificiran.

Dok su pojedini azijsko-pacifički lideri okupljeni prošlog vikenda u Peruu govorili da će nastaviti s traženjem šireg sporazuma o slobodnoj trgovini, japanski premijer Shinzo Abe kaže da TPP bez SAD-a "nema smisla", prenosi Reuters.

Uspon Trumpa označava pad globalizma i slobodne trgovine

20. travanj 2024 16:24