Aktualno
StoryEditor

Trump očitao bolnu lekciju šefu Pfizera

15. Srpanj 2018.

U jednom od rijetko pozitivno ocijenjenih poteza u medijima, američki predsjednik Donald Trump ponizio je neki dan šefa Pfizera, nakon što je farmaceutski div poznat po Viagri povećao cijene oko sto svojih lijekova. Iako je riječ o potezu sasvim uobičajenom za tamošnji farmaceutski sektor u kojem se dvaput godišnje dižu cijene (u siječnju i u ljeto), ovaj put se upleo Trump osobno.

Kako piše Financial Times, Ian Read bio je neugodno iznenađen kad je predsjednik na Twitteru izravno prozvao Pfizer za iskorištavanje siromašnih ljudi, da bi ubrzo nakon toga dobio i poziv ministra zdravstva Alexa Azara koji mu je dodatno pojasnio koliko je Trump ljut zbog povećanja cijena. Read je nedugo nakon toga i osobno telefonski razgovarao s predsjednikom, odlučivši potom odgoditi povećanje cijena.

On je, naime, jedini pogrešno ‘pročitao‘ raspoloženje u Washingtonu i odlučio ići na povećanje, iako su se ostali veliki proizvođači mudro odlučili uzdržati od povećanja cijena do daljnjeg. Slučajno ili ne, netom nakon ovog ‘nesporazuma‘ Pfizer je najavio restrukturiranje uprave, što su mediji protumačili kao znak da će 65-godišnji Škot predati palicu uskoro nekom drugom. Trump je inače, zaustavljanje rasta cijena lijekova naveo kao jedan od prioriteta u svojoj predizbornoj kampanji, ali se dosad i nije previše posvetio rješavanju tog problema, barem ne strukturirano.

24. travanj 2024 09:26