Aktualno
StoryEditor

Trump ‘okrenuo ploču‘, poručio da je otvoren za razgovore sa Sjevernom Korejom

10. Siječanj 2018.

Američki predsjednik Donald Trump poručio je u srijedu svom južnokorejskom kolegi Moon Jae-inu da je otvoren za razgovore sa Sjevernom Korejom, objavio je ured južnokorejskog čelnika i Bijela kuća nakon razgovora s američkim vođom.

Dan nakon što su Sjeverna i Južna Koreja održali svoje prve razgovore u više od dvije godine, Trump je rekao da neće biti vojne akcije dok traju njihovi pregovori, priopćila je Plava kuća nakon telefonskog razgovora dvaju predsjednika.

>>> Trump: Moja tipka je veća od Kim Jong Unove

"Oba čelnika predviđaju da bi aktualni razgovori između dvije Koreje mogle prirodno dovesti do dijaloga između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje oko denuklearizacije Korejskog poluotoka nakon što se održe Zimske Olimpijske igre u Pyeongchangu, te su se složili da će blisko surađivati oko napretka pregovora između Sjevera i Juga", stoji u priopćenju.

"Predsjednik Trump je rekao da je SAD spreman na razgovore ako ih Sjeverna Koreja želi, sve dok su okolnosti i trenutak dobri", dodaje se.

Bijela kuća je rekla kako je Trump rekao Moonu da su Sjedinjene Države otvorene za razgovore sa Sjevernom Korejom "u odgovarajuće vrijeme i pod pogodnim okolnostima".

Južnokorejsko priopćenje citira Trumpove riječi kojima je članak u novinama Wall Street Journal u kojemu piše da razmišlja o vojnoj akciji protiv Sjevera nazvao "potpuno netočnima".

>>> Zašto je Orbánova božićna poruka jača od Kim Jong-unove i Trumpove

"Zatim je rekao da neće biti vojnog djelovanja sve dok traju razgovori dviju Koreja", stoji u priopćenju.

Bijela kuća je rekla kako je Moon zahvalio Trumpu za njegovo "predvodništvo u omogućavanju razgovora".

Trump je rekao i kako će na Igre u Pyeongchangu koje se idućeg mjeseca održavaju u Južnoj Koreji poslati potpredsjednika Mikea Pencea.

Washington je u utorak pozdravio razgovore između Koreja kao prvi korak prema rješavanju krize oko sjevernokorejskog razvoja nuklearnog oružja.

16. travanj 2024 16:53