11. siječanj 2018.

Trump: Pariški sporazum loš je za naše kompanije, ali uz promjene mogli bismo se vratiti

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da bi se Sjedinjene Države u načelu mogle vratiti u Pariški klimatski sporazum, premda nije dao nikakav konkretan znak da kani ići u tom smjeru.

"Iskreno, nemam problema s tim dogovorom načelno gledano, ali imam problem s onim što su potpisali", rekao je na tiskovnoj konferenciji s norveškom premijerkom Ernom Solberg.

"Jer, kao i uvijek, potpisali su loš dogovor", dodao je, smjerajući na administraciju svog prethodnika, demokrata Baracka Obame.

"U načelu, mogli bismo se vratiti", rekao je još Trump koji je i prije spominjao mogućnost povratka uz uvjet da se ponovo pregovara, iako se nikad nije jasno očitovao o tome.

Opetovao je da je Pariški sporazum, u obliku u kojem ga je potpisao njegov prethodnik, "veoma nepravedan za SAD" i dugo je inzistirao na njegovu negativnom gospodarskom učinku na Ameriku.

"Mi smo zemlja bogata plinom, ugljenom, naftom i mnogim drugim stvarima", istaknuo je. Dogovor je "loš za naše kompanije", upozorio je, ocijenivši da su za SAD ciljevi previsoko postavljeni u odnosu na njegova glavnog suparnika, Kinu.

U okviru tog sporazuma, SAD se obvezao da će do 2025. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 26 do 28 posto u odnosu na 2005.