Aktualno
StoryEditor

Trump pod pritiskom zbog najavljenih carina, cijene dionica porasle

06. Ožujak 2018.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će predsjednik SAD-a Donald Trump zbog pritiska političkih partnera odustati od uvođenja carina na čelik i aluminij.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 1 posto, ojačavši drugi dan zaredom. Pritom je Londonski FTSE indeks bio na dobitku oko 1 posto, na 7.184 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,15 posto, na 12.226 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 5.199 bodova.

Ulagače na svjetskim burzama ohrabrio je jučerašnji skok svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, čime su nadoknadili dio gubitaka od prošloga tjedna, kada su cijene dionica oštro pale, nakon što je Trump najavio carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto.

>>>Svjetske burze pale, prijete trgovinski ratovi i rast kamata; Crobexi porasli više od 1 posto

To je izazvalo strahovanja od rasta inflacije u SAD-u, povećanja troškova poslovanja kompanija u pojedinim sektorima i izbijanja trgovinskih ratova.

‘Puka prijetnja‘

No, na početku ovoga tjedna ulagači su nešto optimističniji jer vjeruju da se radi samo o Trumpovoj prijetnji zbog visokog trgovinskog deficita SAD-a i da će nakon najave o carinama uslijediti pregovori o tome kako riješiti situaciju.

Trump je jučer poručio da bi Kanada i Meksiko mogli izbjeći predložene carine ako promijene neka stajališta u pregovorima o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), što znači da traži neke ustupke od tih zemalja.

>>>Na Wall Streetu strah od trgovinskih ratova

- Čini se da je Trump ovim komentarom pokazao neke svoje karte. Ne vjerujem da je slučajnost što se sve ovo dogodilo dok se zaključuje jedna runda pregovora o NAFTA-i, kaže Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Allianz Global Investors. Ohrabruje, kaže, i što nema najava konkretnih protumjera od strane drugih zemalja.

Doduše, Europska komisija poručila je da će u srijedu razmatrati protumjere Trumpovoj odluci, da će odgovor Europe biti "brz, čvrst i razmjeran" i u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), no dio analitičara smatra da neće biti potrebe za time jer je Trump pod pritiskom da odustane od najavljenih planova.

>>>Trumpova najava carina uzdrmala Wall Street

Nekoliko vodećih republikanaca u Kongresu poručilo je jučer Trumpu da bi trebao ponovno razmisliti. Trump je, doduše, odgovorio kako neće odstupiti od planova, no agencije doznaju da bi se odluka o carinama, najavljena za ovaj tjedan, mogla prolongirati do idućega tjedna.

Parlamentarni izbori u Italiji

Pozitivno je na tržišta utjecao i ishod parlamentarnih izbora u Italiji u nedjelju. Doduše, uspjeh protestnih stranaka, euroskeptika i krajnje desnice, koji su dobili rekordan broj glasova, poremetio je tradicionalnu podjelu snaga i uveo zemlju u političku neizvjesnost, no analitičari kažu da je moglo biti i gore.

Ulagače je ohrabrilo i smirivanje političke situacije u Njemačkoj, nakon odluke Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) da uđe u veliku koaliciju s Demokršćanskom Unijom CDU/CSU Angele Merkel, što znači da se raspliće političko klupko koje je moglo dovesti do novih izbora.

>>>Dolar na najvišim razinama u šest tjedana

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 1,5 posto, ojačavši po prvi put nakon pet dana pada.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,8 posto, na 21.417 bodova.

19. travanj 2024 20:57