08. svibanj 2018.

Trump se povukao iz nuklearnog sporazuma i uvodi opet sankcije Iranu

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak navečer povlačenje Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je nazvao "katastrofalnim"  te je najavio obnovu sankcija protiv Teherana.

"Objavljujem danas da će se Sjedinjene Države povući iz iranskog nuklearnog sporazuma", izjavio je Trump u televizijskom prijenosu iz Bijele kuće.

"Za nekoliko trenutaka potpisat ću predsjednički memorandum da se počnu ponovno uvoditi američke nuklearne sankcije iranskom režimu. Uspostavit ćemo najvišu razinu gospodarskih sankcija", rekao je Trump, kako prenosi Reuters.

>>>Rohani zaprijetio Trumpu da će požaliti ako istupi iz ugovora o iranskom nuklearnom programu

Trumpovu odluku odmah je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Iranski nuklearni sporazum bio je "recept za katastrofu", poručio je Netanyahu.

Iran Trumpovu odluku nazvao nezakonitom i nepravednom, Berlin-Pariz-London žale zbog povlačenja

Povlačenje američkog predsjednika iz sporazuma o nuklearnom oružju s Iranom nezakonito je i pogrešno i obezvređuje međunarodne sporazume, odgovorila je iranska televizija u utorak navečer na odluku Donalda Trumpa, a Pariz, Berlin i London izrazili su žaljenje, prenose agencije.

Odluka o povlačenju je nezakonita i pogrešna i obezvređuje međunarodne sporazume, objavila je iranska državna televizija.

Iranski predsjednik Hasan Rohani koji je najavio da će odmah u utorak navečer odgovoriti američkom kolegi na povlačenje iz sporazuma, poručio je da je Trump već pokazao da ne poštuje međunarodne sporazume, prenosi Reuters.

>>>Putin stišava strasti: Moskva ne želi utrku u naoružanju

Rohani je također rekao da će Teheran, unatoč odluci Washingtona,  ostati u sporazumu, prenijela je televizija.

Iran je spreman nastaviti rad nakon razgovora sa zemljama članicama Europske unije koje su potpisnice sporazuma, rekao je Rohani, kako prenosi Reuters.

Službeni Pariz, London i Berlin, objavili su žaljenje zbog Trumpove odluke, prenosi Reuters.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskom premijerkom Theresom May oko 19,30 sati, najavilo je francusko predsjedništvo, bez dodatnih pojedinosti, ili pola sata prije Trumpove objave svoje odluke.

Tri europske zemlje potpisnice sporazuma iz 2015. tako se, čini se, pripremaju na zauzimanje zajedničkog stajališta nakon Trumpove objave. Američki predsjednik od kada je izabran ponavlja da želi "poderati" taj sporazum.

>>>Cijene nafte rastu prema 76 dolara

Mogherini nakon Trumpovog povlačenja pozvala ostale da poštuju sporazum s Iranom

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, u utorak je pozvala međunarodnu zajednicu da se nastavi pridržavati sporazuma s Iranom iako je predsjednik SAD-a Donald Trump obajavio da se iz njega povlači i da će ponovno uvesti sankcije Teheranu.

"Posebice sam zabrinuta večerašnjom najavom novih sankcija", rekla je Mogherini.

"Europska unija je odlučna očuvati ga", rekla je Mogherini glede sporazuma svjetskih sila s Iranom iz 2015.

"Zajedno s ostatkom međunarodne zajednice očuvat ćemo taj nuklearni sporazum", rekla je visoka predstavnica.

 

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016., piše dpa.

>>>Sjeverna Koreja niječe da je na pregovore pristala pod američkim pritiskom

Europske zemlje predane su očuvanju sporazuma, ali u želji da privole SAD da ostane u njemu, spremne su razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama.

Riječ je o četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.