Aktualno
StoryEditor

Trump ‘ublažio ugriz‘ s carinama, cijene dionica na američkoj burzi poskočile

09. Ožujak 2018.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle jer se ulagačima čini da je predsjednik SAD-a Donald Trump, premda je potpisao uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija, ublažio svoje stavove, pa se nadaju da neće izbiti trgovinski rat.

Dow Jones ojačao je 93 boda ili 0,38 posto, na 24.895 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,45 posto, na 2.738 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 posto, na 7.427 bodova.

I jučer se, kao i u proteklih tjedan dana od kada je Trump najavio carine, trgovalo nesigurno, a indeksi su balansirali na rubu pozitivnog i negativnog područja.

>>> Nacionalna sigurnost kao ‘casus belli’: Trump uveo carine na čelik i aluminij

Otprilike sat vremena prije završetka trgovanja na Wall Streetu iz Bijele kuće je objavljeno da je Trump potpisao objavu o uvođenju carina na čelik od 25, a aluminija od 10 posto, što će stupiti na snagu za 15 dana.

No, objavljeno je i da će Kanada i Meksiko biti izuzeti od carina dok traju pregovori oko Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Poručeno je, također, da će i druge zemlje moći tražiti izuzeće od carina. To je na tržištu protumačeno kao ublažavanje prvotno čvrstih stavova, pa su cijene dionica do kraja trgovanja porasle.

"To je nešto blaži ugriz nego što su se tržišta plašila nakon oštre retorike prošloga tjedna. Tada se činilo da će svi biti pogođeni jer u Trumpovoj retorici nije bilo ‘ako‘ ili ‘ali‘. Ovo predstavlja blaži ton u odnosu na prvotnu ideju koja je prošloga tjedna uzdrmala tržišta", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

>>> Trump kaže da će SAD s lakoćom pobijediti u trgovinskim ratovima, Komisija uzrujana

No, nisu svi zadovoljni s posljednjim vijestima. Michael O‘Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading, i dalje je zabrinut oko toga kako će Trumpove politike utjecati na globalnu trgovinu.

"Trump je, doduše, malo odstupio, no ipak su carine uvedene. Ako ste tržišno orijentirani globalist, iz političke perspektive ide se u pogrešnom smjeru. Ne bi me iznenadilo ako on uskoro najavi nove carine na druge proizvode", kaže O‘Rourke.

Neke su države već reagirale na Trumpovu odluku.

Europska unija bi trebala biti isključena iz novih carina SAD-a na čelik i aluminij, kazala je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom.

>>> Trump zaprijetio uvođenjem carina na europske automobile

Brazil, drugi po veličini izvoznik čelika u SAD, također je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina, dok je Kina još prije Trumpove objave poručila da se odlučno protivi carinama i da one ozbiljno utječu na normalan poredak u međunarodnoj trgovini.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 posto, na 7.203 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,90 posto, na 12.355 bodova, a pariški CAC 1,28 posto, na 5.254 boda.

19. travanj 2024 18:48