16. siječanj 2017.

Trump zaprijetio BMW-u carinom od 35 posto za vozila proizvedena u Meksiku

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump upozorio je u razgovoru za Bild kako njemačkom BMW-u namjerava uvesti carinu od 35 posto na sva vozila koja bi se proizvodila u novoj tvornici u Meksiku i potom izvozila na američko tržište.

>>>Trumpov ‘cvrkut’ na Twitteru srušio dionice Toyote za 3 posto

Trump je u intervjuu, objavljenom u nedjelju, kazao da želi da bavarski proizvođač luksuznih vozila novu tvornicu gradi u SAD-u jer bi to, po njemu, bilo mnogo bolje za tu kompaniju.

BMW-ova glasnogovornica istaknula je kako će se u BMW-ovoj tvornici u mjestu San Luis Potosi od 2019. proizvoditi BMW serije 3, a vozila će biti namijenjena svjetskom tržištu. Meksičko postrojenje predstavljalo bi dodatno povećanje kapaciteta za proizvodnju te serije, uz već dva postojeća u Njemačkoj i Kini.

"Nepoštena jednosmjerna ulica"

Trump je za Bild pohvalio kvalitetu njemačke auto industrije, rekavši kako su vozila Mercedesa česta na ulicama New Yorka da bi potom ukazao na nedostatak reciprociteta.

>>>Trump ošinuo GM zbog proizvodnje u Meksiku

Rekao je, naime, da Nijemci ne kupuju Chevrolete po istoj stopi po kojoj Amerikamci kupuju njemačke automobile, nazvavši pritom poslovne odnose nepoštenom jednosmjernom ulicom. Naveo je i kako se zalaže za slobodnu trgovinu, ali ne po svaku cijenu.

>>>Trump predložio repatrijaciju novca skrivenog izvan Amerike

Glasnogovornica BMW-a istaknula je na upit novinara kako jhe BMW snažno prisutan u SAD-u gdje izravno i neizravno zapošljava gotovo 70.000 ljudi.